Położenie ciała, poruszającego się wzdłuż osi x
Noir: Położenie ciała, poruszającego się wzdłuż osi x jest dane wzorem: x = 3t – 4t2 +t3, przy czym
x wyrażono w metrach, a t w sekundach.
a) Ile wynosi położenie ciała w chwilach t = 1, 2, 3 i 4 s?
b) Jakie jest przemieszczenie ciała od chwili t = 0 do chwili t = 4 s?
c) Ile wynosi średnia prędkość ciała w przedziale czasu od t = 2 s do t = 4 s?
Sporządź wykres x jako funkcji t dla 0 ≤ t ≤ 4 s i pokaż, jak korzystając z tego wykresu,
znaleźć odpowiedź na pytanie (c)
18 paź 09:26
aniab: policz całkę od 2 do 4 i podziel przez 2
18 paź 09:28
aniab: aa ... całka z prędkości
18 paź 09:32
aniab: lub wynik b) dzielone na 2
18 paź 09:33
aniab: 2 to oczywiście wynik 4s − 2s
18 paź 10:14
aniab: różne czasy ..ech utrudniają ...
| | cała droga | |
vśr= |
| |
| | cały czas | |
| | x(4)−x(2) | | 12−(−2) | |
vśr= |
| = |
| =10/2=5m/s |
| | 4−2 | | 4−2 | |
18 paź 10:25
aniab: mówiłam, że matematyka jest niebezpieczna .. najpierw nałogowo nie można oderwać się od zadań
a potem po 3h snu się robi takie głupie błędy ... <wrr>
oczywiście tam jest 14/2 = 7m/s
18 paź 10:37