zad
sylwia gdańsk: pole trojkata wynosi 20 a jedenz jego katow 150 wiedzac ze dlugosc wysokosci porowadzonej z
wierzcholka katow ostrych pozostaja w stosunku 5:4 Oblicz dlugosc bokow trojkata przy kacie
rozwartym
11 maj 16:41
sylwia gdańsk: ?
11 maj 16:58
Eta:

PΔABC = 20 => P =
12*a*b*sin150
o
sin150
o = sin( 90
o +60
o)=c0s60
o =
12
więc: P=
a*b4
to: a*b= 80
P=
12a*h
a P=
12b*h
b
ponieważ :
to
ab =
54 to => b =
54*a
więc a*b= 80 => a*
54a = 80
to: a
2 = 80*
45 to a
2 = 64 => a = 8
to b=
54*8 => b = 10
odp:
a= 8 b=10
11 maj 23:59