matematykaszkolna.pl
Wyrażenia wymierne amsses: Czy ważne jest żeby dziedzine wyznaczać przed przystąpieniem do działań na wyrażeniach wymiernych czy można to zrobić po dodawaniu .wymnożeniu itp.? Po co dziedzina jest określana ? W niektórych przykładach widziałem że w mianownikach jest wyznaczana dziedzina i w ,,niektórych" licznikach od czego to zależy ?
17 paź 23:09
amsses: wyznacza się wtedy licznik i mianownik jak jest dzielenie tak ?
17 paź 23:10
PuRXUTM: najlepiej na początku określić dziedzinę − napewno przed skracaniem a o licznikach to nie słyszałem chyba że masz pierwiastek w liczniku to wtedy to co pod pierwiastkiem musi być ≥0
17 paź 23:11
Ajtek: Dziedzine wyznaczasz przed rozpoczęciem jakich kolwiek przekształceń. Wiadomo mianownik różny od zera. Pierwiastek parzystego stopnia w liczniku to liczba pod pierwiastkiem ≥0 Pierwiastek parzystego stopnia w mianowniku to liczba pod pierwiastkiem >0.
17 paź 23:11
PuRXUTM: no przy dzieleniu tak masz rację, jak odwracasz
17 paź 23:12
polonista: jakichkolwiek
17 paź 23:14
PuRXUTM: polonista to jest strona matematyczna ! won !
17 paź 23:15
amsses: A co ta dziedzina daje ?
17 paź 23:17
Ajtek: Cześć PuRXUTM, dobrze, że pokazuje błędy ortograficzne. Staram się ich nie robić. Czasami jednak palec za szybko poleci na inny klawisz i wychodzą takie kwiatki. A przed wysłaniem postu nie przeczytałem go emotka.
17 paź 23:17
PuRXUTM: no musisz wiedzieć jakie x mogą spełniać dane równanie żeby wyliczyć jakie spełniają emotka
17 paź 23:18
Ajtek: Dziedzina pokazuje wartości, na jakich możemy wykonywać operacje emotka.
17 paź 23:18
PuRXUTM: Cześć Ajtek, wiem, ja tylko tak żartuje emotka Poloniści też są potrzebni emotka
17 paź 23:19
amsses: Aha skumałem co nie co
17 paź 23:21
Ajtek: Widzisz, wykaż zrozumienie dla "humana tumana" jak to się określa (oni sami tak o sobie mówią) i pomóż w potrzebie emotka.
17 paź 23:21
amsses: przepraszam poprawka ,,co nieco "
17 paź 23:22
PuRXUTM:
17 paź 23:22
amsses: Także dziękuję bardzo Panowie za wyjaśnienie ! Miłego wieczoru !
17 paź 23:24
PuRXUTM: ja też żegnam emotka
17 paź 23:25
Ajtek: Nie ma sprawy emotka.
17 paź 23:26