Wykonując odpowiednie podstawienie rozwiąż równanie:
madzia.w: Wykonując odpowiednie podstawienie rozwiąż równanie:
(x
2−6x)
2 −2(x−3)
2 = 81
czy mógłby mi ktoś wyjaśnić na tym przykładzie jak to się robi

?
17 paź 23:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech y = x−3
wtedy
x2−6x = x(x−6) = (y+3)(y−3) = y2−9
x−3 = y
czyli otrzymujesz:
(y2−9)2 − 2y2 = 81
−y2 − 18y = 0
−y(y+18) = 0
y=0 ⇔ x = 3
y = −18 ⇔ x = −15
17 paź 23:06
ICSP: (x2 − 6x)2 = (x2 − 6x + 9 − 9)2 = [(x−3)2 − 9]2
wiec nasze równanie ma postać :
[(x−3)2 − 9]2 − 2(x−3)2 = 81
biorąc t = (x−3)2 przy założeniu t ≥ 0 otrzymuję :
(t−9)2 − 2t = 81
Działaj dalej samodzielnie
17 paź 23:07
ICSP: Arturze źle rozwinąłeś wzór skróconego mnożenia.
17 paź 23:08