.
asdf: Delta T
ΔT = T − (25 + 273)
dla T = 299,8
∆T = 299,8 − (25 + 273) = 1,8
∆(∆T) = jak to policzyć

?
17 paź 22:58
Mati_gg9225535: aj to rozumiem tak że za T w pierwszym równaniu podstawiasz 1,8
17 paź 23:05
Mati_gg9225535: ja*
17 paź 23:05
asdf: ∆(∆T) = ∆(1,8) = i co dalej

?
17 paź 23:06
asdf: ?
17 paź 23:10
Mati_gg9225535: 1,8−(25+273) ?
17 paź 23:15
Mati_gg9225535: nie wiem na jakiej podstawie liczyłeś ΔT,
niech ΔT=T1−T0
T1 = 299,8 T0=25+273?
17 paź 23:17
Mati_gg9225535: skąd te dane 25+273
17 paź 23:17
aniab: zamiana 25° na K
17 paź 23:18
Mati_gg9225535: okej to sie domyslilem

ale to z tresci zadania jakiegos wynika? mozesz ją przedstawic ?
17 paź 23:20
17 paź 23:22
aniab: niepewność pomiaru temp to jednostka na termometrze .. co ile stopni masz kreskę
17 paź 23:25
asdf: a skąd ja mam taką informację wziąć?
17 paź 23:26
aniab: jakbyś mierzył kilka razy tę samą temperaturę to rozrzut
tutaj stały dlatego zamiast znaku pochodnej masz deltę
17 paź 23:26
Ajtek:
Odczytaj z termometra
Cześć
asdf 
.
17 paź 23:26
Mati_gg9225535: niepewność kojarzę z błędem przybliżenia, a niepewność maksymalna no to jakis maksymalny błąd
przybliżenia może coś w tym kierunku ?
17 paź 23:28
asdf: Witaj

Ale jaką kreskę? Tam nie było żadnej kreski tylko był licznik cyfrowy
17 paź 23:28
17 paź 23:29
Ajtek:
To odczytaj z tabliczki znamionowej/instrukcji obsługi błąd pomiaru

.
17 paź 23:30
Mati_gg9225535: na mnie pora

dobranoc Wam

powodzenia z zadankiem
17 paź 23:31
asdf: Dzieki Mati, przeczytam
@Ajtek
Z jakiej tabliczki znamionowej? Nie dostalismy zadnych informacji

A jeżeli ΔT = T − (25 + 273)
To dobrze to obliczyłem dla temperatury 299.8K?
17 paź 23:35
aniab: tak
17 paź 23:40
Ajtek:
W tabelce masz nie 25 tylko 26,8oC
17 paź 23:41
asdf: no tak, czyli policzyłem dobrze, a jak policzyć Δ(Δt), moglibyscie cos poradzic?
17 paź 23:43
Ajtek:
Wiesz co, dla mnie to jest zwykła zmiana temperatury, np: ΔT
1=1,8; ΔT
2=5, liczysz różnicę.
NIE BIERZ TEGO ZA PEWNIK
17 paź 23:45
aniab: to może przyjąć jako Δ(ΔT) 1.8 bo to miała być temperatura termostatu a ustaliło się wyżej
czyli wynik jest obarczony takim błędem
17 paź 23:49
asdf: Δ(ΔT) jest w jednym wierszu i potrzebuje tego, by policzyć niepewność n (nie widać tego na
zdjęciu)
Tutaj koleś jakoś policzył u(n) (niepewność pomiarową dla lepkości (n), jak możecie to
zerknijcie:
http://www.speedyshare.com/7cKWP/115A.DOC
(trzeba kliknac na nazwe 115A − po wyrazie download: )
17 paź 23:50
aniab: na podstawie punktu c instrukcji
17 paź 23:50
asdf: Czyli przyjąć Δ(Δt) jako Δt?
17 paź 23:50
asdf: 6−7 strona tego pliku. Bardzo Was proszę o pomoc bo będzie krucho jak tego nie zaliczę...
17 paź 23:52
aniab: nie..ΔT wynosi za każdym razem więcej a Δ(ΔT) zawsze 1,8
17 paź 23:52
asdf: czyli dla drugiego pomiaru (wers nizej) ΔT2 = 5, także przyjąc Δ(ΔT2) = ΔT1 (1,8) i tak dla
kolejnych także?
17 paź 23:54
aniab: nie mogę się doczytać .. ale u niego temp nie są tak idealnie równe co 5° więc jakieś
niepewnosci by się dało policzyc jeśli z założenia miało być co 5° a u Ciebie jest za idealnie
..;<
18 paź 00:03
aniab: a to zdanie to z instrukcji? Ciecz termostatująca o temperaturze utrzymywanej z dokładnością
rzędu 0.05°C cyrkuluje między zbiornikiem termostatu i płaszczem termostatującym wiskozymetru.
18 paź 00:05
Ajtek:
Z wyjątkiem T
1 i T
2. Patrz mój post z 23:45.
Ja niestety nie mogę otworzyć tego co asdf pokazał o 23:50

.
18 paź 00:05
aniab: bo on liczył błąd lepkości a nie gęstości a tam nie ma ΔT ;>
18 paź 00:15
asdf: Tak, to zadanie z instrukcji. U mnie jest idealnie co 5o mierzone
@Ajtek
To jest word 2003, otworzysz nawet na docs.google.com
18 paź 00:15
asdf: no tak, tylko ze tam trzeba chyba policzyc Δ(ΔT) dla u(pt), który jest uzyty we wzorze do u(n)
pod postacią u2(pt)
18 paź 00:18
aniab: no to różnica Δ(ΔT) to różnica między kolejnymi wynikami pomiarów
18 paź 00:19
aniab: tak samo jak zmianę lepkości będziesz wstawiał też różnicę między kolejnymi wynikami pomiarów
18 paź 00:20
asdf: czyli dla pierwszego pomiaru Δ(ΔT) = 1,8, dla drugiego pomiaru Δ(ΔT) = 3,2, a dla kolejnych
będzie = 5 tak?
18 paź 00:21
aniab: czyli u ciebie pierwsza to 5−1.8 a następne to 5
18 paź 00:21
Ajtek:
Patrz mój post z 23:45

. Ale pewności nie miałem.
18 paź 00:22
aniab: pierwsza to 3.2 ;>
18 paź 00:23
asdf: @Ajtek
Teraz w podobny sposób myślę
A jeżeli mam u(p) policzyć, a jest p jest równe 8140±40 kg/m3, czyli tutaj niepewnością będzie
40, czy jeżeli jest to stała to niepewność = 0?
18 paź 00:25
asdf: I jeszcze jedna kwestia − jezeli u(p) = x, czyli u2(p) = x2 tak?
18 paź 00:27
aniab: nie przyznam się ile lat temu miałam to wszystko w 1 paluszku
18 paź 00:27
aniab: 40 tak
18 paź 00:29
asdf: heh

Dziękuję bardzo za pomoc. Zostanie mi jedynie policzenie ln n, którego też nie rozumiem
za bardzo...ale chyba dam radę. D***e mi uratowaliście

Dobrej nocy
18 paź 00:31
Ajtek:
Zapamiętaj, sam ratujesz swoją szanowną

.
Spokojnej

.
18 paź 00:31
aniab: ln po to żeby funkcja była liniowa
18 paź 00:33
aniab: na szczęście ostatnie błędy to z min. kwadratów i najlepiej w excelu
18 paź 00:35
18 paź 00:38
aniab: co ty masz na osiach
18 paź 00:42
asdf: n = wartość x
f(t) = wartość y = kelwiny
18 paź 00:43
asdf:
jak tu wyliczyć n
0?
18 paź 00:47
aniab: odwrotnie y=f(x) n=f(T)
18 paź 00:47
aniab: punkt przecięcia z osią Y albo zaznacz dane i wybierz trend liniowy i zaznacz opcję wstaw
równanie
18 paź 00:48
18 paź 00:54
aniab: teraz dobrze.. ale do trendu liniowego musisz jeszcze wykres ln n od 1/T
18 paź 00:56
18 paź 01:02
asdf: kurde, nie ten link, zaraz podesle
18 paź 01:03
aniab:
lnn = 1755,9(1/T) − 5,888 R² = 0,9976
czyli ln n0 = −5,888 ⇒ n0 = 0,002770299
18 paź 01:04
18 paź 01:04
aniab: aby trend klikasz na jakiś punkt z wykresu prawym klawiszem i wybierasz dodaj linię trendu
18 paź 01:05
Piotr:
@asdf
uspokoj sie, nikt Cie ze studiow nie wyrzuci za jedno zadanie

jestes na 1 semestrze i to sam
poczatek. pewnie inni jeszcze wieksze problemy maja

dasz rade, wyluzuj
18 paź 01:06
aniab: ln z ułamka jest dodatni

?
18 paź 01:06
aniab: o mama.. a ja zaraz wstaję do pracy ... tempo ....
18 paź 01:09
asdf: @Piotr
nie chodzi o to, zeby wyrzucic. Chce po prostu robić to na bierząco, a muszę się jeszcze całej
fizyki nauczyć bo jestem totalne zero z tego przedmiotu

@aniab No wlasnie chyba nie

Jest jakas funkcja na liczenie logarytmu naturalnego z liczby x?
18 paź 01:09
aniab: +ln(sąsiednia komórka)
18 paź 01:10
asdf: ok, działa
18 paź 01:10
aniab: masz nawet miejsce w swojej tabelce na to
18 paź 01:10
asdf: Wiem bo sam robiłem
18 paź 01:11
aniab:
−0,022431464
−0,089606607
−0,193031747
−0,281893343
−0,379497006
−0,442202357
−0,546468478
−0,600836077
18 paź 01:11
Piotr:
swietnie, ze chcesz robic na biezaco ale uspokoj sie. zobacz, ktora jest godzina.
wydaje mi sie, ze dobry jestes z "komputera". musisz troche przerobic excela, ma mnostwo opcji,
o ktorych pewnie nie wiedziales. wiem, ze dasz rade
18 paź 01:13
asdf: Jutro jest slubowanie, na ktore nie ide

Dlatego teraz chce to skonczyc, zeby jutro sobie
ogarnac fizyke..Na weekend potrzebuje troche czasu, wiec "pierw praca, pozniej wolne". "Z
komputera jestem dobry" − tytuł technik informatyk zobowiązuje
18 paź 01:14
aniab: E/k = 1755,9
E=1755,9 * 1,38 * 10−23
18 paź 01:16
aniab: będę tu jutro od 7.30 może dokończymy ?
18 paź 01:17
asdf: Od 7:30 rano?
18 paź 01:17
aniab: fizykę też umiem
18 paź 01:18
aniab: niom.. fajną mam pracę
18 paź 01:18
Piotr:
to pomysl jak maja inni nie technicy informatycy. ja w excelu prawie nic nie umialem, a tu mi
wyskoczyli z takimi rzeczami, ze szczeka mi opadla. nawet nie mialem tych funkcji na kompie
dostepnych i musialem doinstalowac
18 paź 01:20
asdf: No to fajnie, jakbym mógł skorzystać z Twojej pomocy

Wstanę, żeby to wszystko ogarnąć. W
takim razie kładę się spać. Życzę Ci dobrej nocy i bardzo dziękuję za pomoc
18 paź 01:20
Piotr:
@aniab
wykladowca ?
18 paź 01:21
asdf: @Piotr
Wszystko na necie jest z excela, wiec tylko przepisywać...Równie dobrze mogę powiedzieć o moim
zadaniu. Wniosek: Jak ktoś jest w czymś obyty to jest to proste
18 paź 01:21
aniab: do jutra
18 paź 01:21
aniab: wykładowca

i od 7rano cały dzień przy kompie
18 paź 01:23
Piotr:
nie wiem

strzelalem
18 paź 01:25
aniab: jakby co to jestem
18 paź 07:18
18 paź 08:00
asdf: Przepraszam, ale ja wbiję koło 13. Wypadło mi coś.
18 paź 08:33
aniab: oki będę
18 paź 08:34
asdf: Ok
18 paź 08:36
jok: jestes?
18 paź 09:11
asdf: jestes?
18 paź 09:11
aniab: jestem
18 paź 09:16
asdf: slubowanie nie jest obowiazkowe? garnitur mam 80 km z tad a w samej bluzie nie pojde
18 paź 09:21
aniab: wydaje mi się że nie bo chyba sama nie byłam..od nas oddelegowali jakieś 2 szt. i ubrali w
fajne stroje..widziałam tylko na zdjęciach
18 paź 09:23
asdf: no to nie ide

Zaraz się biore za fizyke, bedziesz?
18 paź 09:24
aniab: z 20 min przerwą na śniadanie jestem do 14.30
18 paź 09:27
asdf: jesteś może?
18 paź 11:46
aniab: cały czas
18 paź 11:47
asdf: Zerkniesz czy dobrze policzyłem Epsilon oraz u(n)?
bo coś mi się nie zgadza, jak błąd pomiarowy u(n) może być większy od 1?
18 paź 11:50
18 paź 11:50
aniab: znów pomyliłeś osie .. y = ln n a x= 1/T
18 paź 11:53
aniab: Δ(ΔT) dla pierwszego pomiaru nie ma
18 paź 11:55
asdf: Ok, dzięki. Poprawie. Wykres wczoraj robiłem o 3 w nocy, więc już nic nie czailem

A jak z
epsilonem i u(n)? jest to dobrze?
18 paź 11:57
aniab: ub masz skopane
a poprawiłeś już osie?
18 paź 12:03
asdf: tak, poprawiłem
18 paź 12:04
aniab: ub to tam jest Δt w sensie czas ... ja bym wstawiła rozrzut między największym a najmniejszym
skoro masz uwzględnić czas reakcji mierzącego
18 paź 12:05
asdf: | | Δt | | 1,8 | |
czemu ub mam skopane?  skoro ub = |
| = |
| = ~1,03 |
| | √3 | | 1,74 | |
18 paź 12:05
aniab: no to teraz wyszły ci nowe współczynniki w regresji
18 paź 12:06
aniab: bo małe t to CZAS
18 paź 12:06
aniab: Obliczając w niepewność maksymalną ∆t należy uwzględnić dokładność
użytego stopera, czas reakcji eksperymentatora przy włączaniu i wyłączaniu
stopera, a być może także to, że przy poszczególnych pomiarach kąt
obserwacji kulki był inny, więc na pomiar wpłynął efekt paralaksy
18 paź 12:06
asdf: czyli jeżeli mierzyłem to w sekundach, a nie w setnych to Δt = 0,1?
18 paź 12:07
aniab: dla pierwszego tobym napisała Δt = 4 taki masz rozrzut
18 paź 12:09
asdf: a nie Δt = 5?
114 − 109
18 paź 12:10
aniab: no dobra..skoro nie liczysz różnic to zostaw to ΔΔT=1.8 dla pierwszego
18 paź 12:12
aniab: oki 5s
18 paź 12:12
asdf: epsilon u(a) jest dobry?
18 paź 12:13
aniab: zjadłeś kwadraty ua2 i ub2 powinno być ... czyli Q3*Q3 i R3*R3
18 paź 12:16
aniab: ua jest ok pisałam o kolumnie S u(n)
18 paź 12:17
asdf: Ok, teraz wychodzi mi coś takiego, że u(n) dla pierwszej kolumny = 3,~~. Jest to możliwe?
18 paź 12:19
aniab: duży ale jest to możliwe ... jeszcze się powgryzam ale nie takie błędy już widziałam ..w
symulacjach to mi parę tysięcy ponad wartość potrafiły wyjść ;>
18 paź 12:25
18 paź 12:26
aniab: musi być bardzo duży jak zakładamy błąd pomiaru temp 5°
18 paź 12:29
aniab: jak dodajesz linię trendu to po wybraniu rodzaju w zakładce opcje zaznacz ptaszkiem dodaj
równanie na wykresie
18 paź 12:31
aniab: popraw nazwy serii albo skasuj
18 paź 12:32
asdf: Ok, w takim razie to po co ja liczylem te u(n), skoro nie nanosilem tego na wykres

?
18 paź 12:35
aniab: największy wpływ ma czas .. a to faktycznie duże błędy
18 paź 12:37
aniab: powinieneś nanieść zaraz ci powiem jak ..niech sobie przypomnę
18 paź 12:39
asdf: Dla pierwszych dwóch kolumn

od zlych punktow mierzylismy czasy..My to zamienilismy

a bylo
134, pozniej 130s, a pozniej dopiero 110 i 109

o 20 zmniejszylismy.. u(n) jest to blad w
procentach?
18 paź 12:39
aniab: 
no to widać chwilami...
więc tak : robisz 4 kolumny: | temp | n +u(n) | n −u(n) | n |
w tej kolejności
przy temp dodajesz z przodu znaczek ' żeby traktowało to jako tekst
wybierasz wykres giełdowy (max min zamk) i już
18 paź 12:51
asdf: ok
18 paź 12:56
asdf: przy wartościach temperatury dawać znaczek '?
18 paź 13:01
aniab: tak np '303
18 paź 13:06
aniab: nie będzie tego widać, ale excel będzie rozumiał to jako tekst .. i cyfry będą z przodu komórki
a nie z tyłu
18 paź 13:07
18 paź 13:12
aniab: wróócćć .. lepszy sposób (bo giełdowy nie zachowuje odległości x)
na wykresie n(T) kliknij na jakimś punkcie prawym klawiszem myszy i w opcjach masz dodaj słupki
błędów
wybierasz tam + i podajesz kolumnę u(n) i przy − to samo .. miodzio wykres
18 paź 13:17
aniab: w opcjach masz najpierw formatuj serie danych, a potem słupki błędów Y
18 paź 13:19
asdf: ok
18 paź 13:22
asdf: nie bardzo rozumiem

Mogłabyś zrobić ten wykres? i wrzucić na serwer speedyshare.com?
18 paź 13:24
18 paź 13:29
18 paź 13:32
asdf: dzieki
18 paź 13:37
asdf: Te wykresy sobie wydrukuje, zrobie odpowiednia rozprawke..To chyba wszystko

Dziękuję Ci
bardzo za pomoc
18 paź 13:39
aniab: a regresja czyli punkt 7 i 8 instrukcji
18 paź 13:50
asdf: Ale ta regresja już jest narysowana, trzeba ją policzyć?
18 paź 13:52
aniab: dołozyłam ci równanko na wykresie, ale i tak musisz opisać zgodnie z pkt 7
lnn = 1755,9(1/T) − 5,888 R² = 0,9976
czyli ln n0 = −5,888 ⇒ n0 = 0,002770299
i
E/k = 1755,9
E=1755,9 * 1,38 * 10−23
18 paź 14:00
aniab: i jeszcze błąd a ...
18 paź 14:02
asdf: Nie bardzo rozumiem z kad sie wzielo 1755,9 (1/T)..Jak policzyc te 1755..bo to jedynie jest z
rownania wykresu
18 paź 14:03
aniab: bo excel policzył to za ciebie
18 paź 14:04
asdf: no to ja tego nie licze...a blad a? co z tym?
18 paź 14:05
aniab: podobnie jak ua
robisz kolumnę gdzie liczysz teoretyczne n czyli z tego wzoru co na wykresie (żeby miec
wartości) a potem sumujesz kwadraty i dzielisz przez liczbę pomiarów −2
18 paź 14:12
asdf: Chyba to odpuszczę, bo nie czaje tego kompletnie...
18 paź 14:14
aniab: błąd a =0,000123945
18 paź 14:16
aniab: E= 2423,142 *10−23 uE= 0,000171044 *10−23
18 paź 14:19
asdf: do czego to podstawiłaś?
18 paź 14:21
aniab: teraz na eV
1,9*10−19 / 2423,142 *10−23 = 7,8eV
18 paź 14:23
aniab: zatem z nachylenia tej prostej na wykresie można wyznaczyć wartość energii
E = a ⋅ k oraz jej niepewność u(E) = k ⋅ u(a)
gdzie E jest energią, a k stałą Boltzmanna (k=1,38*10−23J/K).
18 paź 14:24
aniab: odwrotnie dzielenie ..E / 1,9*10−19
18 paź 14:26
asdf: w jaki sposób obliczyłaś a, oraz u(a)?
18 paź 14:29
asdf: | | E | |
jeżeli a = |
| , jest podana wartość k = ...E = energia, która nie jest podana  |
| | k | |
18 paź 14:32
aniab: E=0,12753379(0,00000001) eV
Energia jest pięciokrotnie wyższa od energii ruchu termicznego w temperaturze
pokojowej(Eterm≈025,0eV
18 paź 14:32
aniab: a to stała przy x w równaniu regresji na wykresie
18 paź 14:33
asdf: Czyli skorzystać z tego wykresu, czy pierw trzeba te a obliczyć?
18 paź 14:34
18 paź 14:36
aniab: trzeba wykorzystywać narzędzia..i tak się naliczyłeś ... o można było użyc gotowca do błędu
a..zaraz poszukam bo to moje to tak zgrubnie ;>
18 paź 14:37
18 paź 14:43
aniab: a = −5,88795816 u(a)= 0,111932165
18 paź 14:44
aniab: już za szybko to było b czyli wyraz wolny
18 paź 14:48
asdf: dziekuje
18 paź 14:49
aniab: a= 1755,92437 u (a) = 35,27416806
18 paź 14:49
aniab: E = 0,1275(0,0026) eV
18 paź 14:49
18 paź 14:50
aniab: jadę do domu..będe za jakieś 30−50 min zaleznie od korka
18 paź 14:51
asdf: Dziękuję za pomoc

W jaki sposób mogę się odwdzięczyć ? Jak będzie coś z HTML + CSS, proszę
bardzo, pomogę od ręki...
18 paź 14:53
aniab: programowanie w C++
18 paź 15:41
asdf: To nie dam rady − nie znam tego języka
18 paź 15:52
asdf: W jaki sposób wyznaczyć u(a)? jaki to wzór?
18 paź 16:02
asdf: i z kąd ten R2 = 0,997?
18 paź 16:03
18 paź 16:06
aniab: R2 mówi jak dobrze się regresja dopasowała tu niepotrzebne..zaznaczyłam odruchowo..skasuj
18 paź 16:07
aniab: wydrukuj to z arkusza 3 jako objaśnienie i odpuść sobie
18 paź 16:08
asdf: Wole nie ryzykować

jak się spytają z kąd co mam to będzie "fo pa"
18 paź 16:10
aniab: buuuuu

no dobra rozpiszę
18 paź 16:11
asdf: Kurczę, nie chce być nachalny, muszę pisać obliczenia dla 7 i 8 pktu?
18 paź 16:12
aniab: albo powiedz że metody probabilistyczne będziecie mieli na 4 sem i wtedy mu to rozpiszesz
18 paź 16:13
asdf: powiem, że nie wiedziałem jak to zrobić, przynajmniej będzie to realne − bo jak student
pierwszego roku może takie coś obliczyć...
18 paź 16:13
aniab: umiejętność wykorzystania gotowych narzędzi też jest ceniona
18 paź 16:14
aniab: powiedz że kliknąłeś w klawisz analiza danych i wybrałeś regresję i Ci policzyło
18 paź 16:15
asdf: Racja, tylko patrząc na to realnie − student pierwszego roku nie ma takiej wiedzy, by regresje
liniową obliczyć. Nie ważne czy zdawał wszystkie przedmioty na rozszerzeniu, czy na podstawie.
To nie istotne jest w tym przypadku.
18 paź 16:15
asdf: Powiedzieli nam, że można korzystać z excela, tylko dawać po jednym obliczeniu do każdego ze
wzorów. Jak nie zrobię 7 i 8 pktu to chyba nic się nie stanie.
18 paź 16:16
aniab: oj wykaż się..zrób..masz już wszystko policzone...nioooo.. tyle się napracowałam ....
18 paź 16:19
asdf: Postaram się, tylko nie bardzo rozumiem pojęcie "u(a)", niepewność "a" − jak tutaj jest stała
wartość a, czyli niepewność = 0. Jak to wyjaśnić?
18 paź 16:39
aniab: niepewność "a" to standartowe odchylenie czyli jakby średnia ze wszystkich odchyleń od normy
18 paź 16:45
aniab: bo jak widać punkty pomiarowe i ta linia regresji trochę się rozbiegają .. i a się wyznacza aby
odchylenia te były jak najmniejsze i wychodzi jedno "a" ale z jakimś błędem właśnie u(a)
18 paź 16:50
asdf: średnia ze wszystkich odchyleń od normy, ale wszystkich czyli jakich? u(pt), u(p), u(n)

I do
czego to przyrównać, kompletnie tego nie rozumiem, sorry
18 paź 16:51
asdf: acha, czyli jeżeli dla pierwszej wartości 1/33333 logarytm jest równy, np. 0,1, a dla tej
wartości punkt na regresji liniowej jest inny to odejmujemy ten punkt od 0,1 tak? I tak
liczymy dla kolejnych ośmiu punktów, później dzielimy na 8 i jest ta średnia, tak?
18 paź 16:52
asdf: czyli ta niepewność pomiarowa?
18 paź 16:53
aniab: niom tylko jeszcze po drodze podnosimy do kwadratu żeby nie zniosły się błędy na plus i na
minus
18 paź 16:54
aniab: niom
18 paź 16:54
aniab: Korelacja liniowa prosta (r Pearsona). Określa on stopień "proporcjonalnych" powiązań wartości
dwóch zmiennych. Wartość korelacji (współczynnik korelacji) nie zależy od jednostek miary, w
jakich wyrażamy badane zmienne, np. korelacja pomiędzy wzrostem i ciężarem będzie taka sama
bez względu na to, w jakich jednostkach (cale i funty czy centymetry i kilogramy) wyrazimy
badane wielkości. Określenie proporcjonalne znaczy zależne liniowo, to znaczy, że korelacja
jest silna, jeśli może być "opisana" przy pomocy linii prostej (nachylonej do góry lub na
dół).
Linia, o której mowa, nazywa się linią regresji albo linią szacowaną metodą najmniejszych
kwadratów, ponieważ jej parametry określane są w ten sposób, by suma kwadratów odchyleń
punktów pomiarowych od tej linii była minimalna.
18 paź 16:56
asdf: y = 1755x − 5,888
czyli liczymy wartość dla x = 0,003. = −0,623
ln dla x = 0,003 = −0,22
i co teraz z tym kwadratem?
18 paź 16:57
18 paź 16:57
aniab: liczysz tak jak błąd czasu UA
18 paź 17:00
asdf: Ok, zrozumiałem, tylko nie znam wzoru, żeby to obliczyć, masz może?
18 paź 17:00
aniab: mogłam nie kasować... miałeś to już policzone
18 paź 17:01
asdf: | | (a − ln n1) + (a − ln n2)2 + ... + (a − ln n8)2 | |
u(a) = |
| |
| | 8 | |
wszystko jest pod pierwiastkiem, dobrze?
18 paź 17:03
asdf: f(1/T) = x
i za x podstawić tyle ile mi wyszło dla f(1/x) równania y = 1755x − 5,888
18 paź 17:05
aniab: ech..to bardziej złożone... powiedź że ci excel policzył
18 paź 17:07
aniab: nie tak .. bo "a" to parametr a nie zmienna ... a jak już to w tym wzorze zamiast a to oba lnn
tylko policzone ze wzoru i z danych doświadczalnych
18 paź 17:09
asdf: Powiem, że kliknąłem liczenie błędu pomiarowego u(a) i mi jakoś policzyło.
u(a) = 0,1119~ tak?
18 paź 17:09
aniab: ogólnie sens jest taki jak pisałam..ale liczy się bardziej złożenie
18 paź 17:10
aniab: 35.274
18 paź 17:11
asdf: sorry
a = 1755 u(b) = 35,275
b = −5,888 u(b) = 0,111
tak?
18 paź 17:11
aniab: tamto to błąd wyznaczenia wyrazu wolnego czyli n0
18 paź 17:12
aniab: tak na górze u(a)
18 paź 17:12
aniab: wydrukuj tę statyczną tabelkę z excela i dołącz i niech się cieszy że taka ładna
18 paź 17:13
asdf: a jak mnie się spytają z kąd co mam to co im powiem?
18 paź 17:14
18 paź 17:16
asdf: Wynik końcowy wyrazić w elektronowoltach 1eV=1,6 *10−19 J) i zapisać w postaci E = E(u(E)).
Wiem, że u(E) = k * u(a), to sobie obliczę. Później zapisać E = E * u(E) po prostu? Nie
rozumiem tego.
18 paź 17:18
aniab:
E=0,12753379(0,00000001) eV
Energia jest pięciokrotnie wyższa od energii ruchu termicznego w temperaturze
pokojowej(Eterm≈025,0eV
18 paź 17:21
aniab: nie to skopiowałam... to jest ostateczna wersja
E = 0,1275(0,0026) eV
18 paź 17:22
asdf: Ok, dzięki bardzo za pomoc. Laborek skończony
18 paź 17:26
aniab: uf...
18 paź 17:27
18 paź 17:30
asdf: dzięki
18 paź 17:54
asdf: | | u(n) | |
Jeżeli mam u(n), oraz n, to aby obliczyć błąd to |
| * 100% = procent w błędach tak? |
| | n | |
18 paź 18:10
asdf: ?
18 paź 19:06
aniab: tak
18 paź 20:31