zapis
adaś:
Jak można to inaczej zapisać:
27√3 , na przykład za pomocą potęgi ułamka jakos?
17 paź 22:51
aniab: 33√3
17 paź 22:52
PuRXUTM: może √36*√3
17 paź 22:52
adaś: a jaki wynik z tego wyjdzie ?
17 paź 22:52
aniab: 333/2
17 paź 22:52
PuRXUTM: no chyba jakiś nie wymierny
17 paź 22:53
Eta:
3
31,5
17 paź 22:53
adaś: no bo mam porównać czy 27√3 jest większy od 243
17 paź 22:55
adaś: bez użycia kankulatora
17 paź 22:55
aniab: 33√3 a 35
czy 3√3 <> 5
√3 <> 5/3
3 <> 25/9
27/9 <> 25/9
większy
17 paź 22:57
PuRXUTM: 243=35
27√3=33√3
porównujesz 5 i 3√3
3√3≈5,19 więc 27√3>243
17 paź 22:57
Eta:
243= 35 27√3= 33√3 5<3√3≈5,20
to która z tych liczb jest większa?
17 paź 22:57
aniab: podnoszenie do kwadratu jest bezpieczniejsze niż około
17 paź 22:59
17 paź 22:59
adaś: czyli odp. 27√3, dzięki
17 paź 22:59
PuRXUTM: oj tam bezpieczniejsze

, czy matematyka jest niebezpieczna ?
17 paź 23:00
aniab: tak

nawet baardzoo
17 paź 23:01
PuRXUTM: to chyba się muszę zacząć bać
17 paź 23:02
aniab: jeśli bywasz w wawce to zdecydowanie
17 paź 23:17