Suma szeregów
suchar: Proszę o pomoc gdyz nie wiem co mam z tym zrobic

a więc musze policzyc sumę następującego szeregu:
∞
∑ (3
n −1)/5
n
n=0
17 paź 22:38
Krzysiek: rozbij na dwie sumy i skorzystaj z sumy szeregu geometrycznego
17 paź 22:39
suchar: na jakie sumy to rozbic
17 paź 22:44
sushi_ gg6397228:
| | a−b | | .... | | .... | |
masz |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
17 paź 22:48
suchar: to z tego otrzymam:
{3
0 −1}{5
0}+{3
1}{5
0}−{−1}{5
1}+...+
ale jak ten ostatni rozbic

{3
n −1}{5
n}
17 paź 22:55
Krzysiek: | | 3 | |
umiesz policzyć taką sumę: ∑n=0∞ ( |
| )n ? |
| | 5 | |
17 paź 22:57
suchar: nie jestem pewien ale wyszlo mi ze suma wynosi {5}{2}
17 paź 23:01
suchar: ktos ma jakis pomysl jak to zaisac
17 paź 23:14