Rozwiąż równanie logarytmiczne
bonifacyt: 4.20 d)
Rozwiąż równanie:
log (x−5)2 + log (x+6)2 = 2
Próbowałem tak:
log (x−5)2 + log (x+6)2 = log 100
|x−5|*|x+6| = 10
|x2 + x − 30| = 10
Wychodzą jakieś dziwne rzeczy, pierwiastki w delcie etc. Nie zgadza się ze zbiorem. odpowiedź
ma wyjść x e {−5; 3}
17 paź 22:36
sushi_ gg6397228:
wzory znasz na dodawanie logarytmów?
17 paź 22:38
Pestek: raczehj tak
(x−5)2*(x+6)2 = 100
((x−5)(x+6))2=100
rozpisz i koniec
17 paź 22:38
aniab:
2log(x−5)+2log(x+6)=2
log(x−5)+log(x+6)=1
log((x−5)(x+6))=1
(x−5)(x+6)=10 ..
17 paź 22:38
Pestek: no i raczej −5 i 4 a nie 3
17 paź 22:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
|x2+x−30| = 10 ⇔ x2+x−30 = 10 ∨ x2+x−30 = −10 ⇔
⇔ x2 + x − 40 = 0 ⋁ x2 + x − 20 = 0 ⇔ ....
a 3 nie może być rozwiązaniem (podstaw do wyjściowej postaci)
log (4*81) ≠ log 100 = 2
17 paź 22:47
bonifacyt: dobra, nieważne. Mają wyjść dziwne rzeczy, już się dowiedziałem o co chodzi. Złe odpowiedzi
miałem podane.
sushi − użyłem ich (tam u góry jest przejście)
pestek − masz rację, to 2 rozwiązania, a jeszcze mają być 2 takie z deltą typu 1−
√161/2
ania − nie przyjęłaś dodatkowych założeń w 1 linijce, poza tym też wychodzą te same wyniki.
Dzięki tak czy siak
17 paź 22:48