matematykaszkolna.pl
Zbiory, logika, studia Dominik: Siemka, proszę o rozwiązanie lub wskazówki... Wyznaczyć A∪B A∩B A/B B/A A' B' Kwestię rysowania przedziałów jak dla mnie można pominąć, nie rozumiem jak wyznaczyć zbiór A i B w tym przypadku?
 1 
A={x∊R : x +

>= 2 ⇒ 9x >= 3x+1 }
 x 
B={x∊R : x2 >= 4 ⇔ x2 > 9 }
17 paź 22:10
Pestek: implikacja jest prawdziwa jeśli pierwszy to po lewej jest prawdziwe a drugie dowolne "lub" gdy to po lewej fałsz i to drugie fałsz równoważność prawda jeśli obydwa prawda lub obydwa fałsz rozpatrz przypadki wyznacz zbiory i koniec
17 paź 22:18
aniab: albo z negacji negacji czyli kiedy ~p ⋁ q
17 paź 22:21
aniab: wstępnie A x∊(−;0)∪<1;+) B x∊(−;3)∪(−2;2)∪(3;+)
17 paź 22:23
Pestek: czyli x + 1/x >=2 <=> x∊<(0,+∞) − tak jakby zdanie "p" 9x >= 3x <=> x∊<1,+∞) − takie zdanie "q" p i q = (1,+∞) p i ~q = pusty ~p i ~q = (−∞,0> czyli ostatecznie A = (−∞,0> lub <1,+∞);
17 paź 22:24
Dominik: Pestek zrobiłbyś to dla zbioru A? Ja wiem o co chodzi, ale nie potrafię tego udowodnić, tzn nie znam żadnego sposobu żeby to zapisać.
17 paź 22:24
Pestek: aniab: ( p=>q)<=>(~p v q) − pierwsze prawo definiowania implikacji emotka
17 paź 22:27
aniab: tak mi się kojarzyło ale tu https://matematykaszkolna.pl/strona/1072.html znalazłam tylko negację więc ją sobie zanegowałam
17 paź 22:29
ogryzek: implikacja jest prawdziwa jeśli pierwszy to po lewej jest prawdziwe a drugie dowolne
17 paź 23:38