Zbiory, logika, studia
Dominik: Siemka, proszę o rozwiązanie lub wskazówki...
Wyznaczyć A∪B A∩B A/B B/A A' B' Kwestię rysowania przedziałów jak dla mnie można pominąć, nie
rozumiem jak wyznaczyć zbiór A i B w tym przypadku?
| | 1 | |
A={x∊R : x + |
| >= 2 ⇒ 9x >= 3x+1 } |
| | x | |
B={x∊R : x
2 >= 4 ⇔ x
2 > 9 }
17 paź 22:10
Pestek: implikacja jest prawdziwa jeśli pierwszy to po lewej jest prawdziwe a drugie dowolne "lub" gdy
to po lewej fałsz i to drugie fałsz
równoważność prawda jeśli obydwa prawda lub obydwa fałsz rozpatrz przypadki wyznacz zbiory i
koniec
17 paź 22:18
aniab: albo z negacji negacji czyli kiedy ~p ⋁ q
17 paź 22:21
aniab: wstępnie
A x∊(−∞;0)∪<1;+∞)
B x∊(−∞;3)∪(−2;2)∪(3;+∞)
17 paź 22:23
Pestek: czyli x + 1/x >=2 <=> x∊<(0,+∞) − tak jakby zdanie "p"
9x >= 3x <=> x∊<1,+∞) − takie zdanie "q"
p i q = (1,+∞)
p i ~q = pusty
~p i ~q = (−∞,0>
czyli ostatecznie A = (−∞,0> lub <1,+∞);
17 paź 22:24
Dominik: Pestek zrobiłbyś to dla zbioru A? Ja wiem o co chodzi, ale nie potrafię tego udowodnić, tzn nie
znam żadnego sposobu żeby to zapisać.
17 paź 22:24
Pestek: aniab: ( p=>q)<=>(~p v q) − pierwsze prawo definiowania implikacji
17 paź 22:27
17 paź 22:29
ogryzek:
implikacja jest prawdziwa jeśli pierwszy to po lewej jest prawdziwe a drugie dowolne
17 paź 23:38