potęgi
monia: 5100+5100+5100+5100+5100 ile jest równa wartość tego wyrażenia? nie rozumiem
dlaczego odpowiedzią jest 5101....:(
17 paź 22:02
Ajtek:
5100+5100+5100+5100+5100=5100{1+1+1+1+1)=5100*5=5101
Wzorek:
an*am=am+n
17 paź 22:03
aniab:
a+a+a+a+a = 5a
5*5100= 5101
17 paź 22:03
monia: dziękuję
17 paź 22:04
pigor: ... bo masz 5 jednakowych potęg 5
100 , czyli
5*5
100=5
1+100= 5
101 i to wszystko, proste

. ...
17 paź 22:04
Eta:

+

+

+

+

= 5*

i

= 5
100
.............. = 5*5
100 = 5
1*5
100= 5
101
17 paź 22:06