Szybkie działanie , Prosze o pomoc :]
siemanko: 1+2√3 : 1−√3 − 1−√3 : 1+2√3 = ?
17 paź 21:57
Mati_gg9225535: dzielenie zastąp kreską ułamkową, proponuje wyciągnąć niewymierność z mianownika sprowadzenie a
potem do wspólnego mianownika i cos wyjdzie
17 paź 21:59
17 paź 22:01
17 paź 22:05
siemanko: pff 63 zamiast 62 tam jest ***
17 paź 22:05
bezendu1990: to widocznie gdzieś robisz błąd a sprawdź jak jest w odpowiedziach ?
17 paź 22:09
PuRXUTM: | | 39√3+63 | | 1+2√3 | | 1−√3 | |
mi wyszło − |
| jeśli na początku buło |
| − |
| |
| | 22 | | 1−√3 | | 1+2√3 | |
17 paź 22:09
bezendu1990: a sorry mi sie pomyliło prawidłowy wynik 2√3
17 paź 22:11
PuRXUTM: @siemanko a jak jest w odpowiedziach ?
17 paź 22:12
bezendu1990: a ja podzieliłem każdy przez każdy ale Twój wynik PuRXUTUM jest dobry
17 paź 22:13
siemanko: niemozliwe ze blad robie wszystko jest elegancko
17 paź 22:19
PuRXUTM: przedstaw całe obliczenia to przeanalizujemy
17 paź 22:20
siemanko: | 7+3√3 | | 7−3√3 | | 77+33√3 | | 14−6√3 | | 63+27√3 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| −2 | | −11 | | −22 | | −22 | | −22 | |
17 paź 22:20
siemanko: a tutaj kasowanie niewymiernosci
| | 7−3√3 | |
a w drugim wynosi |
| |
| | −11 | |
17 paź 22:25
PuRXUTM: | | 14−6√3 | | −14+6√3 | |
zapomniałeś o zmianie znaku − |
| = |
| |
| | −22 | | −22 | |
17 paź 22:29
siemanko: Okej dzięki

]
ale żeby to był dobry wynik bo jak zły będzie to kicha ^^ 1 dostane jutro
17 paź 22:32
bezendu1990: jedna jedynka to nie dwie
17 paź 22:34
siemanko: no ale 2
−2 to 1/4 jedynki
17 paź 22:39