Indukcja
Machine: Udowodnij indukcyjnie że niezależnie od kolejności mnożeń i rozmieszczenia nawiasów wymnożenie
n liczb wymaga n−1 mnożeń.
Ja zrobiłem tak:
Dla k=1 nic nie mnożymy czyli n−1=1−1=0 czyli prawda
Zakładamy że x1*x2*x3...*xn wymaga n−1 mnożeń
bierzemy y=x1*x2*x3...*xn
dla k=n+1
x1*x2*x3...*xn*xn+1=y*xn+1
Do wymnożenia xn+1 przez y dokonaliśmy 1 mnożenia a te które tworzą y n−1 mnożeń, czyli razem n
mnożeń= (n+1)−1 mnożeń.
Jednak to jest źle.
Pomoże ktoś w poprawnym rozwiązaniu zadania?
17 paź 21:53