matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi arytmetyczne
EvilMentos:
Rozwiąż równanie: (x+1)+(x+4)+...+(x+28)=155
17 paź 21:53
aniab:
tak jak tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1427.html
17 paź 21:55
Mati_gg9225535:
(x+1)+(x+4)+...+(x+28)=155 (x+1,x+4,...,x+28) − ciąg arytmetyczny o różnicy r = 3 a
n
=a
1
+(n−1)r
a
1
+a
n
S
n
=
* n
2
i chyba wiecej do szczescia nie potrzeba
17 paź 21:57
Eta:
Można też tak: 1+4+7+.... +28= 155 −n*x
1+28
28−1
L=
*n , r=3 , n=
+1= 9+1=10
2
3
L= 29*5 to 145= 155−10*x ⇒ x= 1
17 paź 22:32