Ciągi arytmetyczne
EvilMentos: Suma trzech liczb, które są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, jest równa 33, a ich
iloczyn jest równy 1287. Wyznacz te liczby.
17 paź 21:50
PuRXUTM: a
1+a
2+a
3=33
a
1*a
2*a
3=1287
korzystamy z tego że a
n=a
1+(n−1)r
czyli dla nas a
2=a
1+r i a
3=a
1+2r spróbuj dalej sam
17 paź 21:53
17 paź 21:53
Mati_gg9225535:
(a,b,c)−c. arytmetyczny
a+b+c=33
a*b*c=1287
z tego ukłądu wyliczasz wszystko pieknie
17 paź 21:54
ZKS:
{x + y + z = 33 ⇒ 3y = 33 ⇒ y = 11
{2y = x + z ⇒ z = 22 − x
{x * y * z = 1287 ⇒ x(22 − x) = 117 ⇒ x = 9 ∨ x = 13
17 paź 21:56