Twierdzenie o dwusiecznych trójkąta
szymlis: Obwód trójkąta ABC wynosi m cm. Dwusieczna kąta C dzieli bok AB na części 4 i 8 cm. Oblicz
długość pozostałych boków. Jakie wartości może przyjmować m?
17 paź 21:36
pigor: ... nie chce mi się pisać, ale wychodzi mi b=2a , gdzie a=
13m−4 i 24< m <36 . ...
17 paź 21:55
PuRXUTM: a nie a=2b ? a=ICBI b=IACI ?
17 paź 22:02
pigor: ... zapewne tak , ale ja nie patrzyłem na wierzchołki , stąd moje a ma się nijak do A . ...

, dlatego czekam na odzew autora postu
17 paź 22:07
PuRXUTM:
| | 1 | |
a skąd wziąłeś to a= |
| m−4 ? bo nie umiem zrobić tego zadania  |
| | 3 | |
17 paź 22:14
PuRXUTM: a dobra już wiem
17 paź 22:15
PuRXUTM: a z tym m to tak na pewno jest ?
bo robimy z nierówności trójkąta
| 2 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| m−8< |
| m−4+12 i 12< |
| m−4+ |
| m−8 bo chyba nie wiemy czy bok IABI czy |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
IBCI jest najdłuższy ?
wychodzi chyba że m<48 i m>24 i m>12 czyli m∊(24;48) ale nie jestem pewien
17 paź 22:27
pigor: no tak jasne , ze 48 ,
17 paź 23:46