pytanie
tn:

a+b= 180
a = 180 − b
cos(a) = cos(180−b) = −cos(b)
q
2 = c
2 + d
2 −2cd cos(b)
q
2 = e
2 + f
2 + 2ef cos(b)
Jeśli teraz posprowadzam ef do cd i dodam stronami − tak żeby stracić kąt, a boki znam. Będzie
to prawidłowe rozumowanie?
17 paź 21:27
Godzio:
"posprowadzam ef do cd" co przez to rozumiesz
17 paź 21:29
tn: czyli, tak aby się skróciło po dodaniu stronami.
17 paź 21:33
Godzio: Jeśli cd = ef, to wszystko gra
17 paź 21:37
tn: tzn, to są stałe:
36 i 45
ale mogę je tak przemnożyć stronami, aby skrócić kąty. Ale czy to będzie ok?
17 paź 21:39
Godzio: Jak domnożysz tak, żeby była ta sama wartość to będzie ok
17 paź 21:40
tn: ok, dzięki wielkie

To chciałem usłyszeć
17 paź 21:42