pomocyy! ;(((
Ewelina: Spośród wszystkich liczb czterocyfrowych w których zapisie uzyto tylko cyfr 2,3,5 i 6 losujemy
jedna liczbe. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowana loiczba: c) jest parzysta lub
dzieli sie przez 5
17 paź 21:12
Ewelina: pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!
17 paź 21:16
Eta:
|Ω|=4*4*4*4= 4
4
A
1 −−− wybrano liczbę czterocyfrowa parzystą ( kończy się dwójką lub szóstką)
|A
1|= 4*4*4*2 = 2*4
3
A
2 −−− wybrano liczbę czterocyfrową podzielną przez 5 ( kończy się piątką)
|A
2|= 4*4*4*1 = 4
3
|A|= |A
1|+|A
2| = 2*4
3+4
3 = 3*4
3
| | |A| | | 3 | |
P(A)= |
| = .......... = |
| |
| | |Ω| | | 4 | |
17 paź 21:24
Ewelina: a w odp jest 1/2
17 paź 21:24