statystyka
orety: w pewnym zakładzie średnia zarobków wynosiła 3 500 zł brutto. Zakład zatrudnia 30 osób. Po
zatrudnieniu 5 stażystów średnia dla pracujących zmniejszyła się o 200 zł. Podaj ile średnio
zarabia stażysta
17 paź 20:57
17 paź 21:08
aniab: 30*3500 + 5x = 35* 3300
17 paź 21:08
pigor: ... niech
x=? − szukany średni zarobek stażysty ,
to z warunków zadania :
30*3500+5x= 35*3300 /:5 ⇔ 30*700+x= 35*660 ⇔
⇔ x=660*35 − 600*35 ⇔ x= 60*35 ⇔
x=2100 zł . ...
17 paź 21:09
Maslanek: No tak...

Oczywistość

Chyba idę przepisywać polski, bo to żałosne
17 paź 21:10