Funkcje.Prosze o pomoc wogole tego nie rozumiem.
Monika: dana jest funkcja f(x)=1−ln(2x+1). Wyznacz Df, f−1(x), Df−1.
Znajdzie sie osoba ktora jest w stanie mi to wytlumaczyć prosze
17 paź 20:57
Maslanek: f(x)=1−ln(2x+1)
| | 1 | |
Df={x, 2x+1>0}={x, x>− |
| }. |
| | 2 | |
ZW
f=(−
∞,
∞)
f(x)=y=1−ln(2x+1)
Aby wyznaczyć f
−1(x) musimy wyznaczyć z f(x) zmienną x.
Zatem: 1−y=ln(2x+1)
Z definicji logarytmu: 2x+1=e
1−y
| | e1−x−1 | |
Zamiana zmiennych: y= |
| =f−1(x). |
| | 2 | |
D
f−1 = (−
∞,
∞)
17 paź 21:03