POMOCY!!!!!!!!! :(
Ewelina: W klasie jest 10 dziewcząt i 15 chłopców, uczniom tej klasy zadano pytanie: "Czy lubisz
matematykę?". Wyniki przedstawiono na diagramie: dziewczynki: 80% lubi mat. 20% nie lubi
chłopcy: 30% lubi 70% nie lubi Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wybrana osoba: a) jest
dziewczynką i lubi matematykę b) nie lubi matematyki
17 paź 20:48
17 paź 20:50
aniab:
a) P=2/25
b) P=27/50
17 paź 20:51
Maslanek: A − osoba jest dziewczynką i lubi matematykę
B − osoba nie lubi matematyki
Zdarzenie B jest kompletnie bez sensu (matematyki nie może nie lubić 10,5 osoby

)
17 paź 20:52
Maslanek: | | | |
Dobra A= | =2... Moj błąd  |
| | |
17 paź 20:52
Ewelina: w odp jest a) 0,36 a b)0,52
17 paź 20:54
aniab: ok..8/25 miała lubić
17 paź 20:54
aniab: może być 11,5... statystyczny człowiek nie istnieje
17 paź 20:56
Ewelina: czyli w końcu jak? nie ogarniam :<
17 paź 20:57
aniab: dziewczynka i lubi − 8 (80%z10) / wszyscy 25 osób
17 paź 20:58
aniab: nie lubi matmy 2+10,5 (20% z 10 + 70% z 15 ) / wszyscy 25 osób
12,5 /25 = 25/50 = 0,5
17 paź 21:01
Ewelina: dzięki
17 paź 21:03
Maslanek: Wprowadziłaś mnie w błąd

Faktycznie miała lubić
17 paź 21:05