P.Zofia zlozyla w banku 10000 zl na 2 lata...
marines: P.Zofia zlozyla w banku 10000 zl na 2 lata,na procent skladany.Oblicz jaka kwote bedzie
dysponowala po tym okresie jezeli roczne oprocentowanie lokat w tym banku wynosi 8% a odsetki
sa kapitalizowane co 3 miesiace.Pomin podatek od odsetek
11 maj 16:04
Eta:
K
p = 10 000 zł
p = 8% n= 2lata k = 4 razy w roku ( kapitalizacja)
więc
K
k=K
p( 1 +
p100*4)
n*k
K
k=10 000( 1+ 0,02)
8 = 10 000( 1, 02)
8= 10 000 *1,171659
K
k=
11 716,59zł
11 maj 21:24
tim: Eta, ale z czego sie cieszylas wtedy?
11 maj 21:27
Eta: Z tego Timuś ,że jesteś

11 maj 21:36
tim: Aha... Ale miło
11 maj 21:36
Eta:
11 maj 21:45