Liczby zespolone
art: Oblicz:
| 8−4i | |
| 7 − ta siódemka co widać to za nawiasem− potęga |
| 3 + i | |
Jak zacząć

?
17 paź 20:34
Krzysiek: pomnóż licznik i mianownik przez (3−i) a potem podnieś do 2 potęgi
17 paź 20:37
asdf: czemu do drugiej potęgi?
17 paź 20:39
art: Ok i mam 4/5i ,a Czemu potem do 2 potęgi

?
17 paź 20:41
Krzysiek: bo coś się uprości jak podniesiemy do drugiej

art, co innego wychodzi..
17 paź 20:42
art: | 24−8i−12i+4 | | 28−20i | |
| = |
| = 4/5 i |
| 9 −i2 | | 10 | |
17 paź 20:49
art: gdzie mam błąd ?
17 paź 20:51
Krzysiek: skąd ta równość na końcu?
| | 24−8i−12i−4 | |
po drugie powinno być: |
| =2−2i |
| | 10 | |
17 paź 20:51
art: dobra ok pomyliłem znak liczę dalej
17 paź 20:54
art: kurcze jednak nie wynik mi się nie zgadza z podaną odpowiedzią
17 paź 21:14
art: bardzo proszę o rozwiązanie
17 paź 21:17
17 paź 21:21
art: już rozumie ,wielkie dzięki krzysiu
17 paź 21:27
Mila: Korzystam z postaci trygonometrycznej.
zz=2−2i punkt (2;−2)
|z|=2
√2
| | 7π | | 7π | |
(2−2i)7=(2√2)7*[cos(7* |
| )+isin(7* |
| )]= |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
=1024√2(cos |
| )+isin( |
| ) dokończ |
| | 4 | | 4 | |
17 paź 21:33
Mila:

Rysunek .
17 paź 21:42