matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY
~JIM:
Oblicz długości przekątnych równoległoboku, jeśli jego boki mają długości a=2
√
3
cm, b=3
√
2
cm, a kąt ostry ma miarę pi/4 Wynik nie wychodzi mi zgodny z odpowiedziami a nie wiem co źle robię
17 paź 20:22
dero2005:
a = 2
√
3
b = 3
√
2
π
α =
= 45
o
4
2α + 2β = 360
o
2β = 360 − 2α = 270
o
270
β =
= 135
o
2
√
2
A
2
= a
2
+b
2
− 2*a*b*cos45
o
= (2
√
3
)
2
+ (3
√
2
)
2
− 2*2
√
3
*3
√
2
*
= 30 − 12
√
3
2
A =
√
30 − 12
√
3
√
2
cos 135
o
= −sin 45
o
= −
2
√
2
B
2
= a
2
+ b
2
− 2*a*b*cos 135
o
= (2
√
3
)
2
+(3
√
2
)
2
+ 2*2
√
3
*3
√
2
*
=
2
= 30 + 12
√
3
B =
√
30 + 12
√
3
17 paź 21:29