wyznacz pozostale pierwiastki
renek: 2. Dany jest wielomian W(x) = x3 – x2 +mx +12. Liczba – 3 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wyznacz pozostałe pierwiastki.
17 paź 20:12
ICSP: podstawa czy rozszerzenie ?
17 paź 20:13
renek: A sam nie wiem. Zdaję się że podstawa.
17 paź 20:14
renek: Wielomiany to głównie podstawa. Nie wiem co może być na rozszerzeniu w takich zadaniach...
17 paź 20:15
ICSP: Na rozszerzeniu :
− to co na podstawie oraz ponadto
− twierdzenie Bezout'a
− twierdzenie o pierwiastkach wymiernych
− wzory Viete'a
− dzielenie wielomianów
− schemat Hornera
ale skoro jesteś na podstawie
17 paź 20:17
ICSP: ale skoro jesteś na podstawie to najpierw oblicz m korzystając z faktu ze w(−3) = 0
17 paź 20:17
asdf: m = −8
17 paź 20:19
renek: No dobra, m=−8, co teraz?
17 paź 20:25
ICSP: teraz dzielisz otrzymany wielomian przez dwumian (x−3).
Otrzymasz trójmian kwadratowy którego pierwiastki policzysz już z delty.
17 paź 20:26
Piotr:
przez (x+3)
czy dzielenie jest na podstawie ?
17 paź 20:28
ICSP: tak
Piotrze przez (x+3)
17 paź 20:28
Piotr:
myslalem, ze dzielenia nie ma na podstawie.
17 paź 20:29
asdf: Zadziwie Cie Piotrze, nie ma dzielenia..
17 paź 20:29
Piotr:
no wlasnie tak myslalem, ze dzielenia nie ma na podstawie.
17 paź 20:30
ICSP: Przecież napisałem ze jest na rozszerzeniu

Bez dzielenia kolega przecież tego nie rozłoży
17 paź 20:32
Piotr:
no to troche nielogicznie piszesz : skoro jestes na podstawie to wyznacz m, a potem dziel
17 paź 20:34
asdf: Że ja piszę nie logicznie?
17 paź 20:35
ICSP: Jak nie zrobili dobrze zadania pod materiał z podstawy to trzeba niestety wejść na rozszerzenie

(no nie trzeba bo jest sposób. Niestety jak dla mnie jest on straszzzzznie nudny i długi

)
17 paź 20:36
Piotr:
ICSP to pisal
17 paź 20:36
pigor: ... teraz grupujesz po 2 wyrazy wielomianu ...

"pod" dwumian {x+3) , bo jego
będziesz chciał(a) wyłączyć przed nawias redukując w ten sposób stopień wielomianu
najprościej −
moim zdaniem − tak :
W(x)=0 ⇔ x
3−x
2−8x+12= 0 ⇔ x
3+3x
2 −4x
2−12x +4x+12=0 ⇔
⇔ x
2(x+3) −4x(x+3) +4(x+3)= 0 ⇔ (x+3)(x
2−4x+4)= 0 ⇔ (x+3)(x−2)
2= 0 ⇔
⇔ x=−3 ∨
x=2 − szukany
pierwiastek − tu dwukrotny − danego wielomianu .
17 paź 20:37
Piotr:
jak dla mnie to skandal, ze nie ma dzielenia. pierwiastek czesto latwo znalezc ale pogrupowac
caly wielomian juz nie.
nie rozumiem tego kompletnie.
17 paź 20:38
ICSP: Piotr zaczynasz gadać jak
Gustlik
17 paź 20:38
Piotr:
ja wole grupowanie, jest fajniejsze i w ogole.
mam takiego jednego delikwenta i pytam : a jak zrobisz ten wielomian ( trudniejsze grupowanie)
? on : nie zrobie i nie musze, bo takich na podstawie nie ma. ja : ze co ? on : nie ma. bo nie
uczymy sie dzielenia i tw Bezout
17 paź 20:42
ICSP: dobrze gada

Co ma się nadwyrężać
17 paź 20:43
renek: Pigor, dziękuję za pomoc
17 paź 20:44
aniab: teraz żeby zdać maturę wystarczy umieć czytać... zadania są tak pisane pod tablice że chłopak z
gimnazjum miał 50%
17 paź 20:46
ICSP: Nom

Dzięki tym tablicom jest troszkę łatwo

Chociaż przyznam się, że jak pierwszy raz spojrzałem do nich na maturze. To na początku nie
mogłem się połapać w definicjach

Co do zadania :
w(x) = x
3 − x
2 + mx + 12 mamy obliczyć pozostałe pierwiastki wiedząc ze jednym z nich jest
x
1 = −3
zatem oznaczam pozostałe jako x
2 oraz x
3 i mam ze :
x
2 + x
3 = 4
x
2 * x
3 = 4
teraz juz widać na oko ze x
2 = x
3 = 2
To tak z cyklu jak rozwiązać to zadanie w mniej niż 5s
17 paź 20:51
asdf: Matura podstawowa różni się od egzaminu gimnazjalnego tylko nazwą, bo różnicy w trudności
rozwiązywania zadań nie widzę.
17 paź 20:51
aniab: matura łatwiejsza..wiadomo czego się spodziewać ..na egzaminie mają większy rozrzut zadań
17 paź 20:53
Gustlik: Niestety proponuje się nauczyć tego:
− twierdzenie Bezout'a
− twierdzenie o pierwiastkach wymiernych
− wzory Viete'a
− dzielenie wielomianów
− schemat Hornera
To są proste rzeczy i powinny być wymagane na podstawie, te "rozszerzone" metody rozwiązywania
zadań z wielomianów są prostsze od tych "podstawowych", schemat Hornera w wielu przypadkach
jest łatwiejszy od grupowania. Jak widać, poniższy przykład bez schematu Hornera byłoby
trudniej rozwiązać.
W(x) = x3 – x2 +mx +12
W(−3)=0
W(−3)=−27−9−3m+12=−3m−24
−3m−24=0
−3m=24 /:(−3)
m=−8
W(x) = x3 – x2 −8x +12
Teraz Horner:
1 −1 −8 12
−3 1 −4 4 0
(x+3)(x2−4x+4)=0
(x+3)(x−2)2=0
Odp: x=2 (2−krotny)
18 paź 00:33
sse: matura z matematyki nie powinna byc obowiązkowa − zacznijmy od tego
7 lis 03:38