jaaatojaaa: 5. Tabela przestawia odpowiedzi pewnej grupy osób na pytanie, ile czytają czasopism.
Liczba osób − 5 , 15 , 25 , 25 , 15 , 5
Liczba czasopism − 0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Wskaż punkt zawierający prawidłowe dane (d oznacza dominantę, m oznacza medianę):
a) d = 2, d = 3 , m = 2
b) d − 25, m = 3
c) d = 2 , d = 3 , m = 3
d) d = 2 , d = 3 , m = 2,5
uzasadnij odpowiedz.
6. Na wycieczkę pojechało 21 osób o średniej wieku 23 lata. Średnia ta wzrośnie do 24 lat,
jeśli doliczy się wiek przewodnika. Ile lat ma przewodnik?
7. Ocena wystawiona na półrocze jest średnią ważoną, zaokrągloną do liczby całkowitej, occen: z
kartkówek, odpowiedzi ustnych i sprawdzianów. Który z uczniów A, czy B uzyskał lepszą ocenę na
półrocze?
Uczeń A: sprawdzian I − 4 , sprawdzian II − 4 , odpowiedz I − 5 , odpowiedz II − 4 , kartkówka
− 5
Uczeń B: spr. I − 5, spr. II − 5, odp. I − 4, odp. II − 4 , kartkówka − 4
waga: spr. I − 0,3, spr. II − 0,3, odp. I − 0,1, odp. II − 0,1 , kartkówka − 0,2.
8. Wyniki pisemnego sprawdzianu z języka polskiego w klasie III, to:
ocena 1 − liczba osób: 1,
ocena 2 − liczba osób: 3,
ocena 3 − liczba osób: 6,
ocena 4 − liczba osób: 11,
ocena 5 − liczba osób: 5,
ocena 6 − liczba osób: 2.
Z GÓRY DZIĘKUJE!

PILNE




!