granica
janek: | | (3n+5)28(n−12)12 | |
lim |
| wyjdzie 0?
|
| | (9n−7)40 | |
tam sa potęgi: 28, 12 i 40
17 paź 18:33
Aga1.: nie
Oblicz wyraz w liczniku i w mianowniku z n w najwyższej potędze.
17 paź 18:46
janek: tzn jak obliczyc?
17 paź 18:51
Aga1.: licznik
(3n)28*n12=328*n28*n12=328*n40
mianownik (9n)40=940*n40
17 paź 18:55
ohayou: jak wyciągniesz n−ki to n
40 się skrócą a ułamki będą dążyć do zera

zobacz na przykłady na
stronie
17 paź 18:55
+-: Podziel licznik i mianownik przez n40=n28*n12
17 paź 22:40