Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej z obrotu trójkąta.
bryłka: Pomóżcie. Mam problem z narysowaniem figury. Dwa boki trójkąta mają długość 4 cm i 8 cm, a kąt
między tymi bokami ma miarę α=120 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły
powstałej z obrotu trójkąta wokół prostej zawierającej bok o długości 8 cm.
17 paź 18:33
Eta:

Powstałą bryłą jest duży stożek ACD z wydrążonym w podstawie małym stożkiem DBC
V(br)= V(dużego st. ) −V( małego st.)
P
c( bryły )= P
b( dużego st.) + P
b( małego st.)
| | 1 | | 1 | |
V(br) = |
| πr2( |OA|−|OB|= |
| πr2*|AB| , |AB|= 8 |
| | 3 | | 3 | |
teraz należy obliczyć długość "r"
| | 1 | |
P(ΔABC) = |
| *4*8*sin120o = ......... =8√3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
i P(ΔABC)= |
| *r*8 ⇒ 4r= 8√3 ⇒ r= 2√3 |
| | 2 | |
V( br)=.......... dokończ
Do wyznaczenia pola powierzchni potrzebne są długości obydwu tworzących |CA| i |BC|
znamy |BC|= 4
ze wzoru cosinusów wyznacz długość "l"
l
2= 8
2+4
2−2*4*8*cos120
o =.................
i teraz tylko podstawić dane: P
c= πr(4+ "l " ) =...........
dokończ obliczenia
17 paź 19:19
Eta:
Zapomniałam dorysować oś obrotu (to prosta zawierająca bok AB
17 paź 19:22
dero2005:

a = 4
b = 8
c
2 = a
2+b
2 − 2a*b*cos 120
o = 4
2 + 8
2 − 2*4*8*(−0,5) = 16 + 64 + 32 = 112
c =
√112 = 4
√7
d
2 = a
2+a
2 − 2a*a*cos 120
o = 4
2+4
2 − 2*4*4*(−0,5) = 16+16 + 16 = 48
d =
√48 = 4
√3
h =
√a2 − r2 =
√42 − (2√3)2 =
√16 − 12 =
√4 = 2
H = b + h = 8 + 2 = 10
| | πr2 | |
V = |
| (H − h) = 4π(10−2) = 32π
|
| | 3 | |
P
c = πr(c + a) = π2
√3(4
√7 + 4) = 8π(
√21 +
√3)
17 paź 19:23
Eta:
I po "zabawie" ! a szkoda ..........
17 paź 19:28
bryłka: Dziękuuję

dla mnie to była czarna magia.
17 paź 19:31