matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różnowartościowść
pepe:
Mam zbadać różnowartościowość funkcji f(x)=x
3
+1. Proszę o sprawdzenie mojego toku myślenia. Zakładam, że x
1
=x
2
. (x
2
3
+ 1) − (x
1
3
+ 1) = x
2
3
+ 1 − x
1
3
− 1 = x
2
3
− x
1
3
= 0 (bo x
1
= x
2
)
17 paź 18:31