pytanie
adaś:
mam takie coś :
354−355+3*355 mogą z tego wyciągnąć 355 przed nawias ? Jaka jest ogólna zasada
wyciągania przed nawias ?
17 paź 18:12
Aga1.: Raczej nie.
Możesz wyłączyć wspólny czynnik , tu 354
17 paź 18:18
adaś: ok, dzięki
17 paź 18:33
Krzysiek : Jesli wylaczymy tutaj wspolny czynnik przed nawias a mianowicie 354 to jak mozemy zapisac
355 Mozemy to apisac tak 355= 3*354 bo wzor an+am=an+m ⇒31+354=355Wiec
mozemy to nasze wyrazenie zapisac w ten sopsob 354−3*354+3*3*354
=354−3*354+9*354
Teraz wyciagamy wspolny czynnik przed nawias czyli 354(1−3 +9)=7*354 Zobacz na ten
nawias j
jesli teraz pomnoze 354*1=354 jesli teraz pomnoze 354*(−3)=−3*354 teraz jesli
pomnoze 3{54}*9=9*354 ⇒to bede mial tak 354−3*354+9*354 czyli to sano co przed
wyciagnieciem wspolnego czynnika przed nawias Tak to sie w skrocie robi OPstatecznie mozemy
zapisac ze
354−355+3*355= 354(1−3+9)=7*354
17 paź 21:36
Aga1.: Taki wzór trzeba wykorzystać
an*am=an+m
17 paź 22:30
Krzysiek : ,Czesc. Agus dobrze ze czuwasz bo dla niego trzeba dokladnie rozpisywac bo zaraz bedzie sie
pytal dlaczego jest + a nie * Sam sie nie domysli .
18 paź 08:10
adaś: Zauważ Krzysztof mój post z→17 paź 18:33, tam jest napisane "ok, dzięki" to znaczy że więcej
pomocy nie potrzebuje
18 paź 15:57