Graniastosłupy
Dziedziczka: 1. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni
całkowitej, jeśli jego wymiary są kolejnymi wyrazami ciągu:
a) arytmetyczny o pierwszym wyrazie a=7 oraz różnicy r=3;
b) geometrycznego o pierwszym wyrazie a=10 oraz ilorazie q=12.
2. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o bokach: 12 cm, 5 cm, 6 cm, 5
cm. Oblicz jego wysokość, jeśli:
a) jego pole powierzchni bocznej wynosi 560 cm2
b) jego pole powierzchni bocznej wynosi 492 cm2.
17 paź 18:03
grafik:
17 paź 18:11
grafik:
Zad. 2.
(12 + 5 + 6 + 5) * H = 560
(12 + 5 + 6 + 5) * H = 492
17 paź 18:14