matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład
Marcin:
Marcin: W(x)= 2x4+x3+4x2+x+2
11 maj 15:50
@Basia:
2x
4
+ 4x
2
+ 2 = 2(x
4
+ 2x
2
+1) = 2(x
2
+1)
2
x
3
+x = x(x
2
+1) stąd W(x) = 2(x
2
+1)
2
+ x(x
2
+1) = (x
2
+1)[2(x
2
+1)+x] = (x
2
+1)(2x
2
+x+2)
11 maj 16:34