Rozwiąż równanie
emila: Rozwiąż równanie; 2x3 + x2 − 8x − 4 = 0
17 paź 17:33
Saizou : pogrupuj 1 z 3 i 2 z 4
17 paź 17:35
emila: Tak? (2x
3 − 8x) (x
2 − 4) i dalej co

17 paź 18:09
bezendu1990: x2(2x+1)−4(2x+1)
(2x+1)(x2−1)
(2x+1)(x−1)(x+1)
17 paź 18:21
grafik:
| | 1 | | 1 | |
2x2(x + |
| ) − 8(x + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
17 paź 18:21
pepe: 2x(x2 − 4) +1(x2 − 4) = (2x + 1)(x2−4) = 0.
Teraz musisz przyrównać wartości nawiasów do zera , obliczyć ixy i koniec
17 paź 18:22
bezendu1990: sorry tak powinno być:
x2(2x+1)−4(2x+1)]
(2x+1)(x2−4)
(2x+1)(x−2)(x+2)
to jest poprawna wersja
17 paź 18:22
emila: To już koniec?
17 paź 19:14
bezendu1990: i teraz miejsca zerowe ale to już potrafisz

x=−
12 x=2 x=−2
17 paź 20:02