Rozłóż wielomiany na czynniki
emila: Rozłóż wielomiany na czynniki;
a) w(x)= 2x3−3x2+x=
b) 27x3 − 125
17 paź 17:30
Saizou : w pierwszym x przed nawias i masz równanie kwadratowe
w b) jest wzór skróconego mnożenia a3−b2 ,gdzie a=3x b= 5
17 paź 17:33
emila: Czyli z tego wzoru będzie coś takiego? (3x−5)(9x2 + 15x +25) i co dalej?
17 paź 18:01
bezendu1990: i teraz policz deltę w drugim nawiasie

15
2−4*9*25
17 paź 18:27
emila: Dzięki
17 paź 18:50
emila: A x1 i x2 też trzeba?
17 paź 18:51
Saizou : ale delta wyjdzie ujemna
17 paź 18:52
emila: tzn?
17 paź 19:06
bezendu1990: tzn że nie rozłożysz tego nawiasu bo Δ jest ujemna teraz rozumiesz ?
17 paź 19:59
asdf: Zostaw tak jak jest, czyli: (3x − 5)(9x2 + 15x + 25), bo zobacz, tego już nie rozłożysz:
(3x − 5)(9x2 + 15x + 25) =
(3x − 5)(9x2 − 25 + 15x + 50) =
(3x − 5)((3x − 5)(3x + 5) + 5(3x + 10))
17 paź 20:03