r. kwadratowe - sprawdzcie mi
Gagagaga: x4 − 3x2 = 4
x2 (x2 − 3) = 4
x2(x− √3) (x + √3) − 4 = 0
x = 0
x = −√3 lub x= √3
dobrze?
17 paź 17:27
Gagagaga:
17 paź 17:30
Saizou : nie
x4−3x2−4=0
x4+x2−4x2−4=0
x2(x2+1)−4(x2+1)=0
(x2−4)(x2+1)=0
(x−2)(x+2)(x2+1)=0
x=2 lub x=−2 lub x=i lub x=−i
17 paź 17:32
Gagagaga: na pewno ? skad to sie wzielo?
17 paź 17:35
17 paź 17:39
Gagagaga: w zyciu bym na to nie wpadla, co to za dziwne stworzenie xd
17 paź 17:45
Saizou : ewentualnie możesz zrobić podstawienie x2=t, gdzie t≥0
i otrzymasz
t2−3t=4
17 paź 17:49
Gagagaga: no tak ale w tym drugim wychodzi wtedy t = −1. a nic do kwadratu nie daje −1
17 paź 17:54
Saizou : więc tę opcję w zbiorze liczb rzeczywistych należy odrzucić
17 paź 17:59
Gagagaga: no ja wiem, ale wcześniej podałeś, że −1 i 1 w razwiazaniu
17 paź 18:01
Saizou : ale masz podstawienie że t=x2 i musisz teraz do tego wrócić
17 paź 18:06
Gagagaga: no tak. x2 = 9 więc x=3 lub x=−3 a drugie x2 = −1 wiec brak rozwiazań
17 paź 18:09
Saizou : źle masz
t
2−3t−4=0
Δ=(−3)
2−4*1*(−4)=9+16=25
√Δ=5
x
2=4 x
2=−1 brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
lxl=2
x=2 lub x=−2
17 paź 18:13
Gagagaga: a wcześniej pisałeś ze −1 i 1 też
17 paź 18:16
Saizou : gdzie tak napisałem
17 paź 18:17
Gagagaga: 4−3x2−4=0
x4+x2−4x2−4=0
x2(x2+1)−4(x2+1)=0
(x2−4)(x2+1)=0
(x−2)(x+2)(x2+1)=0
x=2 lub x=−2 lub x=i lub x=−i
17 paź 18:19
Saizou : i≠1
17 paź 18:20
Gagagaga: ok, a pomożesz z tym?
x3 + 5x2 + 2x − 8 =0
17 paź 18:22
Saizou : w znasz tw. Bezout
17 paź 18:23
Gagagaga: nieee
17 paź 18:25
Saizou : a poziom podstawowy czy rozszerzony
17 paź 18:28
Gagagaga: podstawa
17 paź 18:29
Saizou : ja tu nie widzę grupowania
17 paź 18:34
Gagagaga: no mi też własnie wyszlo :
x2 (x+5) + 2(x+4) = 0
i nie wiem co dalej
17 paź 18:35
Aga1.: Nic, bo nie tędy droga.
17 paź 18:40
Gagagaga: a którędy?
17 paź 18:41