nierówność z wartością bezwględną
Aga: Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań nierówności |y| ≤ |x−1|
17 paź 17:08
Aga: Nikt?
17 paź 19:26
Jack:
tak na szybko to popodstawiaj różne wartości i zobacz co wyjdzie... Inaczej idąc, możesz
rozpisywać moduły.
17 paź 19:28
ZKS:
y ≤ |x − 1| ∧ y ≥ −|x − 1|
Teraz narysować wykresy y = |x − 1| oraz y = −|x − 1|.
17 paź 20:52
Mila:

Rozważ dwa przypadki:
1) y≥0
|y|=y
mamy nierówność y≤|x−1|
a) rysujemy wykres funkcji g(x)=|x−1| (niebieski wykres)
b) zaznaczasz punkty poniżej wykresu g(x) i powyżęj osi OX
2) y<0
|y|=−y i mamy nierówność:
−y≤|x−1| ⇔y≥−|x−1|
a) rysujemy wykres funkcji h(x)=−|x−1|=−g(x) (zielony wykres)
b) zaznaczasz punkty powyżej wykresu h(x) i poniżej osi OX
17 paź 20:54