PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Nina : Cze prosze o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwa
spośród 50 różnych pytań egzaminacyjnych student, który zna odpowiedź tylko na 30 pytań, losuje
3 pytania. Oblicz prawdopodobieństwa, że student zna odpowiedź na co najmniej jedno z
wylosowanych pyta.
prosze jakoś przybliżyć mi rozwiazanie tego zadania
17 paź 16:47
Nina : czy ktoś udzieli jakiś wskazówek ? ?
17 paź 16:58
Jan: ilość zdarzeń elementarnych= ilość kombinacji trzyelementowych ze zbioru 50−elementowego
| | | |
IΩI = | = 50! / 3! (50−3)! = 48*49*50/2*3 =19600 |
| | |
| | | |
ilość zdarzeń, nie zna odpowiedzi na żadne pytanie | = 20! / 3! (20−3)! = 18*19*20/6 = |
| | |
1140
A zdarzenie,że zna odpowiedź na przynajmniej jedno pytanie
P(A) = 1− 1140/19600 = oblicz
gdyż zdarzenie A jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia,że nie zna odpowiedzi na żadne pytanie
17 paź 17:56