funkcje wymierne .
Funkcje wymierne . : Wyznacz dziedzinę wyrażenia, a następnie je uprość . Oblicz wartość wyrażenia dla x= −1 .
x2+2x−8x2−4x+4
w liczniku : x2 + 2x − 8
w mianowniku : x2−4x+4 .
17 paź 16:26
loitzl9006:
dziedzina:
x
2−4x+4≠0
zauważamy wzór skróconego mnożenia
(x−2)
2≠0
x≠2
Przedstawiamy licznik w postaci iloczynowej (czyli liczymy deltę, x
1 i x
2):
x
2+2x−8
Δ = 2
2−4*1*(−8) = 4+32=36 ⇒
√Δ=6
Wobec tego
x
2+2x−8=(x+4)(x−2)
| x2+2x−8 | | (x+4)(x−2) | | x+4 | |
| = |
| = |
| |
| x2−4x+4 | | (x−2)2 | | x−2 | |
17 paź 16:44
Beti: | x2+2x−8 | |
| D: x2−4x+4 ≠0 |
| x2−4x+4 | |
(x−2)
2 ≠ 0
x ≠ 2
x ∊R\{2}
żeby uprościć wyrażenie musisz rozłożyć licznik na czynniki. W tym celu oblicz deltę i pierw.
x
1 i x
2. Na koniec zapisz licznik i mianownik w postaci iloczynowej i skróć te czynniki,
które występują tu i tu.
17 paź 16:47
Beti: Ups, spóźniłam się
17 paź 16:48