prosze o zrobienie tylko tego przykladu z opisem
zofija: prosze o rozwiazanie tego zadania i wytlumaczenie mi go. dostalam je jako "powtorke" na
studiach oraz podobne przyklady a w ogole nie mialam takiego materialu w LO. tresc brzmi
nastepujaco.
w prostokatnym ukladzie wspolrzednych zaznacz zbior A∩B, gdzie :
1:
A = {(x,y) ∊R2 : y ≥ x − 1}, B = {(x,y) ∊R2 : y < 2}
po (x,y) w przykladzie 1 ma byc ten znaczek "nalezy do" to ⊂z kreska przez srodek pozioma,
pisze to bo nie wiem czy mi wpisalo poniewaz tresc wprowadzam z tableta i mam kwadraciki na
niektorych znakach..
Bardzo bym prosila o pomoc.
17 paź 16:16
Krzysiek:

A∩B to część wspólna tych zbiorów (kolor zielony)
17 paź 16:26
zofija: a jak do tego doszedles? ? ? jakies obliczenia. moglbys zapisac?
17 paź 16:32
Krzysiek: y<2 czyli do zbioru B należą wszystkie punkty które znajdują się pod prostą: y=2 (bez tej
prostej, bo jest tylko < )
podobnie ze zbiorem A, tylko w tym przypadku do zbioru nalezą również punkty które leżą a
prostej: y=x−1 ( bo jest ≥)
17 paź 16:34