Funkcje kwadratowe
Nowy.: Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak zapisać funkcję w postaci ogólnej.
y=5x(x−2)2−12
17 paź 16:11
pigor: ... rozumiem , że tam jest...

tak :
y= 5(x−2)
2−12 = 5(x
2−4x+4)−12= 5x
2−20x+20−12=
5x2−20x+8 − szukana postać ogólna .
17 paź 16:14
Nowy.: Z jakiego to wzoru ?
17 paź 16:18
pigor: ... chyba,ze chodzi ci NIE o funkcje kwadratowe, no to tak :
y= 5x(x−2)
2−12= 5x(x
2−4x+4)−12=
5x3−20x2+20x−12 ... i tyle ,
a wzór , to "nieśmiertelny" wzór skróconego mnożenia
(a−b)2= a2−2ab+b2 .
17 paź 16:24
Nowy.: Dzięki .
17 paź 16:30