Wyznacz maksymalna dziedzinę funkcji.
Adam: Witam, mam dwa zadania, i chciałem się spytać czy dobrze je rozwiązałem.
1. f(x)=√sin(x)
Tak więc w pierwszym zadaniu narysowałem sobie wykres funkcji sinus, dodatkowo wiem, ze nie
mozna pierwiastokwac liczb ujemnych, wiec dziedzina wynosi Df= <0, +nieskonczonosc)
2.f(x)= √|x|−3
czyli −x−3 ≥ 0, x−3 ≥0
i wychodzi mi cos takiego Df= (−nieskonczonosc, −3>u<3, +nieskonczoność)
Dobrze to robie czy coś pomieszałem ?
17 paź 15:58
Adam: Podbijam
17 paź 16:23
ZKS:
1)
| | 3 | |
Do Twojej dziedziny należy liczba |
| π ponieważ jest > 0 teraz wstaw w miejsce x liczbę |
| | 2 | |
| | 3 | |
x = |
| π i zobacz co dostaniesz. |
| | 2 | |
17 paź 16:28
pigor: ... 1) D={ x∊R : sinx ≥0 } , ale z definicji |sinx| ≤1, to
sinx ≥0 i −1≤ sinx ≤1 ⇔ 0≤ sinx ≤1 ⇒ stąd i z wykresu f. sinus :
2kπ≤ x ≤ π+2kπ ⇔i 2kπ ≤ x ≤ (2k+1)π , czyli
D= < 2kπ ; (2k+1)π > , k∊C .
17 paź 16:35
pigor: ..., a co do 2) dobrze,tylko fatalny zapis

, bo
D= {x∊R: |x|−3 ≥0}, czyli |x| ≥3 ⇔ x≤−3 ∨ x ≥3 ⇔
D=(−∞;−3> U <3;+∞) . ...
17 paź 16:43