funkcja liniowa
Marta94: a)narysuj wykres funkcji i opisz jej wlasanosci
y=5x−4
b)dla jakich wartosci m funkcja f(x)jest rosnaca a dla jakiej malejaca
f(x)=(m−3)x+2
c)napisz wzor funkcji liniowej ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji
y=f(x) i przechodzi przez pkt p
f(x)=−2 x +3 p=(0,−1)
d)oblicz pole trojkata abc wedzac ze a=(5,5)b=(−2,4)c=(−1,−3)
e)punkty a=(5,2)b=(0,7)d=(5,−5) a wierzcholkami rownolegloboku abcd,Oblicz dlugosci przekatnych
tego rownolegloboku.
17 paź 13:39
Marta94: Prosze o pomoc
17 paź 14:03
Krzysiek : Marta .Pierwsze 3 punkty
a) Rownanie prostej jest postaci y=ax+b co to jest a i b to wiesz . teraz masz swoj wzor
y=5x−4 ile wynosi a ,a=5 i jest a>0 to jaka to jest funkcja rosnaca ,stala czy malejaca. Do
notatek zajrzec.
Teraz nasze b=−4 o czym nam mowi b . Mowi nam o tym ze wykres przecina os OY w −4
b)f(x)=(m−3)x+2 Rownanie prostej jest takie y=ax+b to w tej funkcji f(x)=(m−3)x+2czemu jest
rowne a . Naszee a =m−3
Funkcja jest rosnaca kiedy a>0 to napiszemy ze m−3>0⇒m>3 i dla takich m funkcja jest rosnaca.
Funkcja liniowa jest malejaca kiedy a<0 to napiszemy ze m−3<0⇒m<3 i dla takich m jest ta
funkcja malejaca.
c) masz funkcje okreslona wzorem f(x)=−2x+3 . Bedziemy szukac wzoru funkcji ktorej wykres
bedzie rownolegly do wykresu funkcji f(x)=−2x+3 .
Kiedy proste sa roqwnolegle . Wtedy kiedy ich wspolczynniki (a) sa jednakowe czyli mozemy
zapisac ze prosta rownolegla do prostej o rownaniu y=−2x+3 bedzie miala postac y=−2x+b
Teraz musimy obliczy ile jest rowne b . Jednak co wiemy prostej o rownaniu y=−2x+b . WIemy to
ze jej wykres przechodzi przez punkt (0,−1) czyli x=0 i y=−1. Co to oznacza . Oznacza to ze
jesli punkt nalezy do prostej to spelnia jej rownaanie .Wobec tego mozemy zapisac
y=−2x+b⇒−1=−2*0+b⇒b=−1. Wobec tego nasza prosta rownolegla do prostej o rownaniu y=−2x+3
bedzie miala postac y=−2x−1 Pokazalem Ci jak to liczyc ale nawet bez liczenia powinnas zapisac
to rownanie wiedzac ze wspolczynniki maja byc rowne i zobacz na punkt izaznacz go sobie na
wykresie Teraz zobacz (−1) jest na osi OY a co to oznacza . Popatrz wyzej co napisalem . Ze
tyle jest rowny wspolczynnik b w rownaniu prostej. Teraz zobacz rownanie by wygladalo tak
y=−2x−1 Wyszlo to samo Gdyby punkt mial wspolrzedne na przyklad (6,−8) i inne to juz
nalezy policzyc to b tym sposobem co liczylem. Na razie dosc pisania . jestem juz zmeczony i
nie mam sil . CO do nastepnych to albo geometria analityczna albo z pitagorasa
17 paź 18:39
Marta94: dziekuje
17 paź 19:50