3,6,9 stoja obok siebie
nika: liczby 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 ustawimy w sposob losowy. Oblicz prawdopodobienstwo, ze liczby
3,6,9 stoja obok siebie w dowolnym porzadku.
17 paź 13:06
Patronus: |Ω| = 10!
| | | |
|A| = | *3!*7! − z 8 miejsc(bez 2 ostatnich) wybieram miejsce początkowe dla cyfr 3,6,9 |
| | |
i ustawiam je tam na 3! sposobów, pozostałe 7 liczb ustawiam na pozostałych 7 miejscach na 7!
sposobów
| | 8*3!*7! | | 8*6 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 8*9*10 | | 15 | |
17 paź 13:10
Aga1.: 369 xxxxxxx 3!* 7! sposobów (3,6,9 liczby te mogą zmieniać swoje położenie na trzech
pierwszych miejscach)
lub ( za każdym razem te trzy cyfry przesuwają się o jedno miejsce w prawo)
x369xxxxxx
xx369...
xxx
xxxx
xxxxx
xxxxxx
i ostatnia możliwość
xxxxxxx369
Odp8*3!*7!=6*8!.
17 paź 13:16
Aga1.: Oczywiście IAI=6*8!.
17 paź 13:17