Tales
joj:

Twierdzenie Talesa
17 paź 11:39
aniab: 3/1 = (3+e) / 2
e=3
analogicznie h=4 f=3
17 paź 11:41
17 paź 11:54
joj: f wychodzi mi 3 ,a h nie wiem niestety...
17 paź 12:02
aniab: 4/1 = (4+h) / 2
17 paź 12:05
joj: sorry f wychodzi mi 4
17 paź 12:05
joj: e/2=(3+e)/f ...tak licze ./?/
17 paź 12:08
aniab: e/2 = (3+e+3)/f
17 paź 12:11
aniab:

tales to powiększony trójkąt i mały trójkąt ..każdy bok jest tyle samo razy mniejszy(większy)
czyli a/A =b/B = c/C zawsze bierzesz od wierzchołka (szczególnie gdy używasz boków b i B )
17 paź 12:19
joj: bardzo dziękuję − rysunek bardzo przydał mi się
17 paź 14:20
pigor: ...

z tym zawsze od wierzchołka to bym nie przesadzał ,
bo niby dlaczego

, możesz np. tak :
| 2 | | e+3 | | 3 | | 3 | | f | | 9 | |
| = |
| ⇔ e+3=6 ⇔e=3i |
| = |
| ⇔h=4i |
| = |
| ⇔f=3. |
| 1 | | 3 | | h | | 4 | | 1 | | 3 | |
17 paź 14:41
aniab: bo potem te równoległe też tak traktują, a tam nie można..niech lepiej się nauczy od
wierzchołków i patrzy na to jak na trójkąty.. zdrowiej i prościej
a wykorzystywanie poprzednich wyników do następnych jak nie potrzeba jest obciążone większym
błędem
17 paź 14:44
pigor: ..., niech ci będzie , choć nie zgadzam się z wszelkimi ... zawsze, na pewno itp, itd. ...
17 paź 14:51
aniab: zawsze to trzeba myśleć.. ale w obecnym świecie to utopia
17 paź 20:33