Funkcje trygonometryczne
kuruu: Obliczyć bez użycia tablic i kalkulatora:
| sin20*cos10+cos160*cos100 | |
| |
| sin21*cos9+cos159*cos99 | |
po każdej liczbie jest znak stopni, ale nie wiedziałam jak wstawić.
| | sin10 | |
Wyszło mi w tym zadaniu |
| I coś mi się wydaje, że wszystko pokręciłam. |
| | sin12 | |
17 paź 11:39
Aga1.: oblicz cos1600, cos1000, cos 1590 i cos990
i zastosuj wzór sinαcosβ+cosαsinβ=sin(α+β)
17 paź 11:45
aniab:
cos160° = −cos20°
cos100° = −sin10°
17 paź 11:47
kuruu: Zrobiłam tak, ale nie wiem czy mi dobrze wyszło. Nie umiem za bardzo tego przeliczać, nie wiem
kiedy znaki zmieniać..
17 paź 11:47
aniab: stopnie się wstawia trzymając lewy alt i wpisując 0176 na klawiaturze numerycznej (tej z
prawej)
17 paź 11:48
17 paź 11:48
kuruu: Ok, dzięki wszystkim za pomoc
17 paź 11:52