proszę o pomoc
marta : | | n+15 | |
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| . Liczba1,6 jest wyrazem ciagu (an) o numerze |
| | n | |
A.1 B 20 C 25 D liczba 1,6 nie jest wyrazem ciągu wynik jest c 25 ale jak to zrobić ?
czy ktos mi wytłumaczy albo napisze krok po kroku
17 paź 08:55
aniab: liczysz dla jakiego n a
n=1,6
n+15 = 1,6n //−n
15=0,6n //:0,6
25=n
17 paź 09:11
aniab: gdyby ci wyszło n= liczba z ułamkiem to odp.D bo n musi być naturalne
17 paź 09:12
17 paź 09:18
marta : o dzięki aniab
17 paź 09:19