matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
dominika:
niech x + y = 12 i x
2
+ y
2
= 126. oblicz x*y
17 paź 08:03
aniab:
(x+y)
2
= x
2
+2xy+y
2
2xy = (x+y)
2
− ( x
2
+y
2
) 2xy= 12
2
−126 = 144−126=18 xy=9
17 paź 08:07