błagam o pomoc
axel: Dla jakich wartości parametru m∊R funkcja:
f(x) = (m−1)x
2 +(m−1)x + m
przyjmuje wartości ujemne dla każdej liczby x∊R
Nie mam pojęcia jakie tu dać warunki. Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić

Bo nie mogę nigdzie znaleźć, co się dzieje jak funkcja ma przyjmować wartości ujemne a co jak
dodatnie : (
17 paź 00:39
Piotr:
funkcja kwadratowa → cala pod osia
funkcja liniowa → np y = −2 czyli b=0 a ten wyraz ujemny
17 paź 00:41
Piotr:
przepraszam
funkcja liniowa → a=0 i b<0
17 paź 00:42
axel: z tego co zrozumiałem warunki będą wyglądały tak

a<0
Δ<0
i jeszcze sie zastanawiam, nad a≠0
17 paź 00:49
Piotr:
beda 2 przypadki : 1) postac kwadratowa 2) postac liniowa
17 paź 00:53
axel: rozpatrzyłem oba przypadki
1) a≠0
a<0
Δ<0
2) a=0
b<0
i wyszło mi
1) m∊(−
∞; −
13)
2) m=1 i m∊(−
∞;1) i nei wiem czy tu odp będzie m∊(−
∞;1> czy m∊(−
∞;1)
i ja mam je teraz razem zestawić czy odpowiedź ma brzmieć, że jeśli a=0 i b<0 to będzie to
funkcja liniowa i m∊.....
a jeśli a≠0 a<0 Δ<0 to funkcja jest kwadratowa i m∊....

Wiem, że pewnie zadaje głupie pytania ale im więcej zadań robię tym co raz więcej mam
wątpliwości
17 paź 01:12
Ajtek:
Piotr niechcący mógł tutaj namieszać z funkcją liniową.
Dla m=1
f(x) = (m−1)x2 +(m−1)x + m
mamy:
f(x) = (1−1)x2 +(1−1)x + 1
zatem nasza funkcja f(x)=1, a to nie przyjmuje wartości ujemnych w zbiorze R.
17 paź 01:35
Ajtek:
A tak w ogóle cześć
Piotr 
.
17 paź 01:35
Piotr:
czesc
Ajtek
no namieszalem troche i nie. nie pisalem o jakiejs konkretnej odpowiedzi tylko, ze sa 2
przypadki. po prostu uczulam by sprawdzac tez postac liniowa
17 paź 01:59