granica granica no i granica
artur: Czesc, czy moze mi ktos pomoc z granica

?
mam wyznaczyc granice jednostronną w podanym punkcie.
f(x)=
−2(x−2)2 x=2
bardzo prosze o pomoc!
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak

no to 'jedziemy'
| | −2 | | −2 | |
limx−>2+ |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−2)2 | | 0+ | |
| | −2 | | −2 | |
limx−>2− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | (x−2)2 | | 0+ | |
a teraz oznaczenia ... lim
x−>2+ znak + lub − oznaczają 'z której strony' obliczas granicę
(− to lewostronna, + to prawostronna)
0
+ (lub odpowiednio znak −) oznacza liczę 'nieskończenie bliską' zeru, ale na pewno od niej
większa (mniejsza), np. 0.000000000000000000000000001 (odpowiednio ze znakiem minus).
| | −2 | |
to oznacza, że granicą |
| jest nieskończenie wielka liczba 'minusowa' (decyduje tutaj |
| | 0+ | |
kwestia znaku licznika i mianownika).
mam nadzieję, że w miarę rozsądnie to wyjaśniłem