fukncja parzysta i nieparzysta
Kasia: Udowodnij, że:
− iloczyn funkcji parzystych, jest funkcją parzystą
− iloczyn funkcji nieparzystych jest funkcją parzystą
− iloczyn funkcji parzystej z nieparzystą jest nieparzysty
17 paź 00:03
Gustlik: Funkcja parzysta ⇔ f(−x)=f(x)
Funkcja nieparzysta ⇔ f(−x)=−f(x)
ad 1) h(x)=f(x)*g(x)
h(−x)=f(−x)*g(−x)=f(x)*g(x)=h(x) ⇒ funkcja parzysta
ad 2)
h(−x)=f(−x)*g(−x)=[−f(x)]*[−g(x)]=f(x)*g(x)=h(x) ⇒ funkcja parzysta
ad 3) niech f(x) parzysta, a g(x) nieparzysta
h(−x)=f(−x)*g(−x)=f(x)*[−g(x)]=−f(x)*g(x)=−h(x) ⇒ funkcja nieparzysta
Przy "odwrotnym" założeniu wynik będzie identyczny.
c.n.d.
17 paź 03:04
Kasia: Pięknie dziękuję
17 paź 06:38