Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f(x) = x + sqrt{x}
123: Proszę o pomoc. Funkcja odwrotna.
Jak wyznaczyć funkcję odwrotną do funkcji f(x) = x +
√x
Robię to tak ale nie wiem czy dobrze

y = x +
√x
y − x =
√x
(y − x)
2 = (
√x)
2
y
2 −2xy + x
2 = x i co dalej?
16 paź 23:53
123: Pomoże ktoś?
17 paź 00:02
ICSP: y = x +
√x robię od razu zamianę zmiennych
x = y +
√y
postaraj się dokończyć.
17 paź 00:04
123: Czyli pierwszym krokiem wyznaczenia funkcji odwrotnej jest zamiana zmiennych tak?
Dziękuję za pomoc.
17 paź 00:06
ICSP: można zmienić na początku lub na końcu.
Ja zmieniłem sobie na początku.
17 paź 00:07
123: Ok dzięki jeszcze raz.
17 paź 00:11